Новите чудеса на света. Световната история, представена чрез двадесет паметника на архитектурата - Бернд Ингмар Гутберлет

Новите чудеса на света. Световната история, представена чрез двадесет паметника на архитектурата
Автор: Бернд Ингмар Гутберлет
Обем: 332 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-10-11
Нашата цена: 12.90 лв
 

В книгата са описани 20 запазени архитектурни паметници на човешката история, измежду които бе направен подборът в последния кръг за определянето на „Новите седем чудеса на света”. Първоначалният списък, който съдържаше около 200 обекта, впоследствие бе сведен до 77. Представените в книгата двайсет паметника са прекрасна възможност читателят да направи едно кратко, вълнуващо пътешествие в историята на човечеството в цялото й разнообразие и различни епохи.

ОТ СТОУНХЕНДЖ ДО ОПЕРАТА В СИДНИ ОПОЗНАЙ СВЕТА С ЛЕКОТА

Китайската стена, скалният град Петра, Айфеловата кула, замъкът Нойшванщайн и Алхамбра – това са част от изключителните, световноизвестни чудеса на света. Но защо са построени? И с каква цел? Каква е тяхната история и тяхното значение? Или са нещо повече от архитектурни останки от далечни времена?

Бернд Ингмар Гутберлет представя двайсетте най-важни съхранени монумента в човешката история и по този начин събира на едно място паметниците, от които потребителите на Интернет от целия свят избраха седемте нови чудеса на света.

БЕРНД ИНГМАР ГУТБЕРЛЕТ следва история в Берлин и Будапеща и работи като журналист, лектор и проектен мениджър в областта на културата. Книгите му „Петдесетте най-популярни грешки в немската история” и „ Петдесетте най-големи измами и легенди в световната история” се превърнаха в бестселъри. В последно време той ни представи „Календарът на маите.Истината за най-големите загадки на една висока култура.” Гутберлет живее и твори в Берлин.

Най-красивите жени, най-любимите книги, най-интересните туристически обекти - във времето на Интернет всичко това се подлага на гласуване. Но класациите не са откритие на ХХІ век. Техните корени датират още от Античността. Така например изследователи открили в одеждите на мумия текст на старогръцки език от ІІ в. пр. Хр.. Това е бил списък с имена, между които и най-важните строителни паметници на своята епоха. Но онова, което трябвало да отведе античните туристи на правилните обекти, вече не представлява интерес за съвременните пътешественици- с изключение на пирамидите в Гиза нищо от онези антични чудеса не е оцеляло в превратностите на времето. За сметка на това нови, все още съхранени шедьоври на всички континенти и от други култури, будят още повече нашето възхищение.
Бернд Ингмар Гутберлет ни представя двайсет запазени монумента от историята на човечеството, от които потребителите на Интернет в рамките на едно световно гласуване избраха седемте нови чудеса на света.
Едно кратко, но завладяващо пътешествие из историята на човечеството!