Променящият се брак в България - Лиляна Спасовска

Променящият се брак в България
Автор: Лиляна Спасовска
Обем: 298 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-05-03
Нашата цена: 9.60 лв
 

Книгата не е в наличност
В днешните свръхдинамични условия на глобални промени, на почти вавилонско стълпотворение от действителни и мними посттрадиционни ценности все повече се променя и бракът в България. Променя се преди всичко прословутата негова някогашна стабилност, формират се нови представи, нагласи, ново отношение на българите към брачната институция, модернизира се брачното им поведение. По един или друг начин този процес се отразява и върху развитието на семейството, което също променя традиционния си модел. Изследванията обаче показват, че измененията в тази посока са сложни и противоречиви, че успоредно с положителните се развиват и негативни тенденции. Като се демократизират, отърсвайки се от патриархално-традиционната си обремененост и скованост, брачните отношения стават все по-мобилни и свободни, но едновременно с това по-лабилни и конфликтни. Днес все повече брачни съюзи завършват с крах. Очевидно за много българки и българи преходът от традиционен към нов тип брачно-семейни отношения е и ще бъде нелек, драматичен, мъчителен.

В този контекст и на фона на днешната световна тенденция към дестабилизиране на брака има ли основание да се говори, че вече и у нас брачната институция се дестабилизира, и ако е така, кои обективни и субективни фактори обуславят това явление, какви са специфичните му измерения и т. н.

Книгата ще предизвика научния интерес на демографи, социолози и психолози, но от нея имат какво да научат и читателите неспециалисти.