Истанбул беше една приказка - Марио Леви

Истанбул беше една приказка
Автор: Марио Леви
Обем: 712 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Летера"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2011-12-30
Нашата цена: 18.15 лв
 

Книгата не е в наличност
Марио Леви е роден през 1957 г. Завършва френска филология в Истанбулския университет през 1980 г. Освен като писател, Леви е работил като учител по френски, журналист, радиоводещ и др. В момента преподава в университета “Йедитепе” – Истанбул. През 2000 г. е отличен с престижната литературна награда “Юнус Нади” за романа “Истанбул беше една приказка”, който е преведен на английски, немски, френски, италиански, гръцки, сръбски и много други езици.

ИСТАНБУЛ БЕШЕ ЕДНА ПРИКАЗКА
Книгата според критиците е роман на столетието, дори по-откровен и категоричен от епохалните произведения на Джойс, Маркес или Грас.
Марио Леви започва своята приказка с историята на собственото си семейство и сътворява калейдоскоп от човешки съдби. Това са истории за изживени и неизживени сънища, за изпълнени и неизпълнени надежди. Многобройните сюжетни нишки се вият около житейските истории на истанбулските художници, търговци и безделници, но в дейст­вителност централното място се заема от самия акт на разказване, който Леви въз­приема като несекващ поток, вечна река, в която постоянно се вливат други животи, истории, възможности.

Нежно, поетическо ехо на залязващото турско-гръцко-еврейско общество в Мала Азия достига до нас от великолепния роман на Марио Леви, който със същия успех би могъл да се казва и “Истанбул беше една поема”, защото в същността си той представлява дълга поема за жителите на една от най-омагьосващите метрополии в света.
Юдише цайтунг

Отвъд границите на популярните митове Истанбул се превръща в одушевено приказно пространство, където традицията на устния разказ от Ориента e в органическо съзвучие с гласовете на постмодерната литература.
Нойе цюрихер цайтунг