Богомилското учение. Книга на вековете за Богомила - първобългарски и общочовешки гений - Антон Глогов

Богомилското учение. Книга на вековете за Богомила - първобългарски и общочовешки гений
Автор: Антон Глогов
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 195х255
Издател: ИК "Мария Арабаджиева"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-11-06
Нашата цена: 32.59 лв
 

Книгата не е в наличност
Преди десет години в един безистен на пл. „Славейков“ съпричастен с идеите ни антикварист ни продаде рядка и ценна книга. Това бе трудът на Антон Глогов, издаден през 1943 г. и описващ по толкова ясен и достъпен начин богомилското учение - неговата същност, история и развитие. Положихме доста усилия, за да открием повече информация както за книгата, така и за автора й. Оказа се, че притежаваме второто издание на „Богомилското учение“. За наша радост от него не липсваше нито една страница, нито една глава. След дълго издирване се сдобихме и с първото издание от 1935 г. Двата екземпляра са идентични по текст и се различават само по предисловията и кориците. А за автора Антон Глогов не научихме нищо повече от това, което самият той бе написал в предговорите към книгата си в двете издания. Според нас този почти анонимен радетел за опазване на паметта за българските старини заслужава честта съвременният български читател да опознае труда му – и то представен подобаващо с богато илюстрирано и луксозно издание.
Тази книга изнася една брилянтна епоха от българската история - епохата на богомилството, развила се през време, когато цяла Западна Европа тъне в мрак и невежество.
Богомилството полага основите на Реформация­та и освобождава човешкия дух от веригите на Средновековието. Да прочетете учението на богомилите означава да опознаете себе си с всички безсмъртни разрушителни и съзидателни сили, вложени от Създателя във Вас. Тогава ще се преизпълните с дух, светъл, творчески и висш, за да можете да стигнете до онова духовно съвършенство, в което трябва да живее човек според учението на Богомила.