Преди забравата - Румен Стоичков

Преди забравата
Автор: Румен Стоичков
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Анубис"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-12-04
Нашата цена: 13.65 лв
 

Книгата не е в наличност
Тази книга съдържа 75 публикации и към 400 цветни фотографии, дело на Румен Стоичков. Те са плод на щастливото съчетание на професия и хоби на един журналист, пътешественик, филолог, историк и фотограф, надникващ „Преди забравата“. Изданието се осъществява с любезното съдействие на Председателя на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК, кмета на община Оряхово и управителя на „Елфи турс“ ЕООД.

Десетина от репортажите носят очарованието на патриархата, на съхранената българщина, разпиляна из Балканите. Става дума за българите от Бесарабия, за гагаузите, за банатските българи от с. Бело блато, за живеещите в Западните ни покрайнини, за онези от с. Извоареле в Румъния, за почти стопилите се в Северна Гърция, за емигрантската колония в Австрия. Все отломки от българския род.

В останалите материали, подредени пак по географски принцип, се разказва за условията на живот в малките селища като Оряхово, Хисар, Лом, Клисура, Вършец, Брацигово, Трън, Ихтиман, Априлци, Перущица, Сливница, Малко Търново, Тетевен, Троян и др. Авторът е надникнал и в селата Белеврен, Радовци, Фролош, Цървище, Ковачево, Мезек, Лесковец, Превала, Горни Дъбник, Дуранкулак, Нови хан, Ичера и много други, някои от които са на изчезване от картата на България. В очерците се преплитат спомени за наследеното от предците, за вградените в битието на хората легенди и обичаи. В тях се долавят и надежди за бъдещето, свързани с възстановяването на храм, маркирането на туристическа пътека, създаването на къщи за гости и атракции за любителите на селския туризъм.