Един век мъдрост - Каролине Щьосингер

Един век мъдрост
Автор: Каролине Щьосингер
Обем: 289 стр.
Формат в мм.: 120x170
Издател: ИК "Хермес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-03-15
Нашата цена: 11.95 лв
 

Книгата не е в наличност
ЕДНА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ ЗА СИЛАТА НА ДУХА И ОПТИМИЗМА

На 109-години пианистката Алис Херц Зомер е най-възрастният човек, преживял холокоста. Оцеляла от концентрационните лагери, общувала с някои от най-обаятелните личности на своето време, животът на Алис е като пъстър калейдоскоп, събирал в себе си най-светлите и най-тъмните моменти от изминалия век.

Отраснала в заможно семейство в Прага в началото на миналия век, Алис е живяла в интелектуална среда, където музиката, книгите и изкуството са били на най-висока почит. В семейния кръг тя се среща с големите умове на столетието: Франц Кафка, Райнер Мария Рилке, Зигмунд Фройд и Густав Малер. По-късно в Израел се сприятелява с Голда Меир, както и със световноизвестните музиканти Артур Рубинщайн, Ленард Бърнстейн и Айзък Стърн. Днес Алис живее в Лондон, където всеки ден с часове свири на пиано.

Независимо от годините, прекарани в концентрационен лагер, от убийството на семейството и приятелите й от нацистите и преждевременната смърт на сина й, Алис никога не губи надежда. Убедена, че омразата наранява повече този, който я изпитва, отколкото онзи, към когото е насочена, Алис живее без горчивина. Радва се на всеки нов ден, защото е научила цената на живота. Животът е подарък, всеки ден е чудо, казва Алис.