Българска детска литература ХХ век - Петър Стефанов

Българска детска литература ХХ век
Автор: Петър Стефанов
Обем: 296 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Абагар Велико Търново"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-04-06
Нашата цена: 13.65 лв
 

"Българска детска литература ХХ век" от Петър Стефанов проследява в нов мащаб критическия и ценностен концепт в българската детска литература от времето на Българското възраждане, от "Рибния буквар" на Петър Берон, през Васил Попович и златното време на 20-те и 30-те години до съвременната класическа приказна и неприказна проза на Емилия Станев, Йордан Радичков, Валери Петров, Борис Априлов, Стефан Цанев, Биньо Иванов, Тома Бинчев, Петя Александрова.

"Българска детска литература ХХ век" убедително доказва, че литературата за деца далеч не е само обслужващ възпитателни или образователни цели сателит на "високата" класика. Нейните ценности са не само национални, но и универсални. Животът, мирът, хуманизмът, свободата, сигурността, разумът, справедливостта, нравствеността, солидарността, толерантността са "царството на ценностите", неделими и универсални общочовешки ценности, които българската литература за деца в най-високите си образци не само ревностно защитава като своя каузаа, но и досътворява.

"Българската детска литература ХХ век" от Петър Стефанов е сериозен подстъп към една разгърната бъдеща все още ненаписана история на българската литература за деца и юноши.