Доказателство за Рая. Пътешествието на един неврохирург в отвъдния свят - Ибън Алегзандър

Доказателство за Рая. Пътешествието на един неврохирург в отвъдния свят
Автор: Ибън Алегзандър
Обем: 208 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Хермес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-05-31
Нашата цена: 11.95 лв
 

Книгата не е в наличност
СЪЗНАНИЕТО Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАГАДКА ВЪВ ВСЕЛЕНАТА

Д-р Ибън Алегзандър

Ибън Алегзандър е известен неврохирург с дългогодишен опит като преподавател в Медицинската академия в Харвард и неврохирург към Детската болница в Бостън. Направил е многобройни мозъчни операции и е автор на стотици статии за устройството и функционирането на човешкия мозък. Винаги е смятал, че мозъкът поражда съзнанието. Докато не изпада в кома и не преживява неща, за които науката няма обяснение. Вече вярва, че „смъртта на тялото и на мозъка не означава край на съзнанието“.

Преживяванията си той описва в книгата си „Доказателство за рая“, която предизвиква истинска сензация след излизането си на книжния пазар през есента на 2012 г. Оттогава е начело на класацията на „Ню Йорк Таймс“, като се превръща в една от най-продаваните и обсъждани книги в Америка. Правата за книгата вече са закупени от 39 държави. Discovery и BBC са направили документални филми за необикновения случай на Ибън Алегзандър, а след оспорвано наддаване между няколко филмови студии, „Юнивърсал Пикчърс“ придобиват правата за създаване на пълнометражен филм. Водещи медии – като „Нюзуик“, Ей Би Си, „Ню Йорк Таймс“ и много други, отразяват невероятната история на Ибън Алегзандър. Той твърди, че раят съществува, и може да го докаже. Ученият вярва, че смъртта не е край, а само преход към други измерения.

Статиите в „Нюзуик“, които описват случая на д-р Ибън Алегзандър, предизвикват огромен интерес и яростна полемика както сред научната общност, така и между обикновените хора.

ИСТИНСКО МЕДИЦИНСКО ЧУДО

На 10.12.2008 г. д-р Ибън Алегзандър е откаран в спешното отделение с мистериозна болест, за която лекарите не могат да намерят обяснение. Скоро след това изпада в кома. Болестта се оказва изключително рядка форма на бактериален менингит, от която страдат един на всеки 10 милиона. Още по-странното е, че това е болест, от която боледуват само децата. Единственият начин възрастен човек да се зарази с нея е вследствие на хирургична мозъчна интервенция, каквато Ибън не е претърпявал.

След една седмица в кома шансовете му за възстановяване са сведени почти до минимум. Тази болест е толкова агресивна, че разрушава мозъка и е причина за смъртността в над 90% от случаите. Дори в случай че излезел от комата, Ибън е щял да бъде във вегетативно състояние. Затова, когато той не само отваря очи, но и започва да говори разумно и свързано, това се възприема като истинско медицинско чудо. Ибън Алегзандър започва да разказва за преживяванията, които е имал в едно друго, по-висше измерение, където е познал Бога. Преживяванията на прага на смъртта са често срещано явление при пациенти, разминали се на косъм със смъртта.

И макар че има изумително сходство в разказите на пациентите с подобни преживявания, медицинската общност и до днес твърдо отказва да приеме тези разкази като доказателство за съществуването на алтернативни светове, а твърди, че са резултат от несъзнателна мозъчна дейност. В случая с Ибън Алегзандър обаче подобно обяснение е невалидно: вследствие на болестта му неговият мозък не е функционирал.

Ибън Алегзандър е бил поразен от ярките багри на света, в който се е озовал. Там срещнал ангелски същества, можел е да общува телепатично и е чул неземна музика.

ДА ПОЗНАЕШ БОГА

Бактериалният менингит разрушава мозъчната кора – онзи дял от човешкия мозък, който е пряко свързан с нашата способност да мислим и чувстваме, с всичко онова, което ни прави хора. По време на дълбоката кома на Ибън тази част от мозъка му, разяждана от менингита, изобщо не е работила. И все пак той има преживявания, които за него са по-ярки и истински от всичко случващо се в „реалния“ свят. За него, като неврохирург, случилото се е напълно необяснимо и противоречи на всичко, което до този момент е знаел за функционирането на мозъка. Според него, а и според официалната наука, човешкото съзнание е функция от мозъчната дейност. Ако обаче това не е така? Ако има едно по-висше съзнание, неподвластно на времето и пространството, което е истинската същност на човека? За Ибън Алегзандър, типичния западен учен, който никога не е приемал сериозно съществуването на Бога и на живота след смъртта, подобно преживяване е истинско откровение.

Случилото се с Ибън е от ключово значение за разбирането на природата на човешкото съзнание. Ибън получава няколко важни послания, идентични за всички, преживели близки до смъртта състояния, а именно: обичани сме безусловно; няма от какво да се страхуваме; няма грях, а само житейски уроци, които трябва да усвоим.

Преживяването на Ибън Алегзандър кара и най-заклетите скептици в науката (какъвто преди това е бил и самият той) да преосмислят своята позиция за реалността на преживяванията на прага на смъртта, за естеството на човешкото съзнание, за съществуването на други светове и безсмъртието на душата.

Преживяването на д-р Ибън Алегзандър е най-странното, за което съм чувал за повече от четири десетилетия на изследването на този феномен. Той е живото доказателство за съществуването на живот след смъртта.

Д-р Реймън Муди, автор на „Живот след живота“