Червената царица. Секс и еволюция на човешката природа - Мат Ридли

Червената царица. Секс и еволюция на човешката природа
Автор: Мат Ридли
Обем: 440 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-07-09
Нашата цена: 12.04 лв
 

Книгата не е в наличност
ЗАЩО ПРАВИМ СЕКС?

Една от причините, твърди Мат Ридли в една от най-известните си и противоречиви книги, е да се предпазим от болестите. Постоянно комбинирайки гените си, хората засилват съпротивата си срещу бактерии и вируси, които причиняват епидемии. Става дума за така наречената от биолозите теория на Червената царица. Като използва Червената царица по Луис Карол – неговата шахматна фигура, която тича, колкото е възможно по-бързо, за да остане на едно и също място – като метафора за еволюцията, Мат Ридли показва, че сексът е резултат от еволюционната борба. Това е само една от елегантно и духовито поднесените хипотези от Мат Ридли.

Ето и друга – очевидна е причината защо мъжете са полигамни: жените, които трябва да отдават по-голяма част от времето и енергията си да създават и отглеждат потомство, избягват допълнително сексуално партньорство. Макар че са по-малко склонни към многобройни връзки, те са готови да изневерят, ако се окаже, че партньорът им е с ограничени възможности. Дори интелектът с такива негови измерения като виртуозност, индивидуалност и изобретателност е белязан от секса. Интерес представляват и разсъжденията за човешката хомосексуалност въпреки риска някои читатели, които не вярват в еволюцията, да се почувстват оскърбени.

Мат Ридли е зоолог по образование, защитил е докторат в Оксфорд, направил е завидна журналистическа кариера в сп. Икономист и в. Дейли Телеграф. Автор е още на книгите Произход на добродетелта, Превъзпитание на човешката природа, Разумният оптимист. През 2010 г. на български език е публикувана най-популярната му книга Геномът. Автобиография на един биологичен вид в 23 глави за човешката наследственост и какво е записано в нашите гени. Мат Ридли пресъздава историята на нашия биологичен вид и на неговите предшественици от зората на живота до последните открития на медицината.