Приказка за вълшебната флейта - Волфганг Амадеус Моцарт, Емануел Шиканедер

Приказка за вълшебната флейта
Автор: Волфганг Амадеус Моцарт, Емануел Шиканедер
Обем: 156 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Ентусиаст/Enthusiast"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2013-09-13
Нашата цена: 35.60 лв
 

Книгата не е в наличност
Принц Тамино се влюбва в прекрасната принцеса Памина, но за да я заслужи, трябва да премине през много изпитания, за да разбере, че само ако сърцето ти е изпълнено с любов, можеш да отвориш вратата към Храма на Мъдростта и да накараш вълшебната флейта да засвири. Съдбата на влюбените е в ръцете на Царя на слънцето и светлината, ала срещу него се изправя Царицата на нощта. Птицеловецът Папагено мечтае за своята Папагена, но той също, както и Тамино, трябва да преодолее редица трудности и препятствия по пътя към нейното сърце.

Срещат ни множество ярки персонажи - пернатият ловец Папагено и неговата Папагена, енигматичната египетска пирамида, загадъчните сфинксове и вечните египетски богове Изида и Озирис, на които посветените се молят. Не само екзотичните герои, но и ние самите сме въведени в Храма, посветен на Силата, Мъдростта и Красотата, в който служи великият жрец Зарастро заедно със своите жреци. Край нас са още Трите дами и Трите момчета, родени от Мрака и Светлината, от Луната и Слънцето, от Нощта и Деня.

За авторите

Волфганг Амадеус Моцарт (27 януари 1756 – 5 декември 1791) е австрийски композитор, инструменталист и диригент, създал музикални произведения с изключителна художествена стойност. Започнал да се занимава с музика от съвсем ранна детска възраст, малкият Волфганг свири пред отбрана публика в кралските европейски дворове и е провъзгласен за дете чудо. Едва петгодишен, той вече композира менуети, а на осемгодишна възраст пише симфония. Син на Просвещението и представител на виенската класическа школа, той е един от най-големите гении в музикалната история.
Волфганг Амадеус Моцарт е с дълбоки езотерични и духовни убеждения, които пренася и в своята музика. В много от произведенията му са преплетени масонски символи и идеали. Това е особено очевидно в последната му опера – „Вълшебната флейта“, написана сякаш за деца.

Емануел Шиканедер (1 септември 1751 – 21 септември 1812) е немски драматург, импресарио, певец, актьор и композитор. Роден е в бедно семейство и остава без баща съвсем невръстен. Малкият Емануел е много будно и музикално дете. Той започва своята кариера като пътуващ музикант, за да се присъедини по-късно към трупа артисти. Не след дълго създава първата си опера. Големият успех идва при Шиканедер с интерпретациите му на пиесите на Шекспир.
Любовта към музиката и сходните духовни убеждения го свързват с Моцарт в сърдечно приятелство.
Емануел Шиканедер е автор на либретото на „Вълшебната флейта“ и e първият артист, който играе ролята на Папагено.
Oперата за първи път е поставена на 30 септември 1791 г. в неговия театър „Theatre an der Wien“, който съществува и до днес.