Капитан Михалис - Никос Казандзакис

Капитан Михалис
Автор: Никос Казандзакис
Обем: 640 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Ентусиаст/Enthusiast"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-11-23
Нашата цена: 19.58 лв
 

Книгата не е в наличност
– През цялата нощ два дявола се бореха вътре в мен; единият казваше: „Бягай, защото няма спасение!”; другият казваше „Остани, защото няма спасение!“. Бориха се цяла нощ и на разсъмване един от двата дявола победи.

– Кой от двамата? – каза капитан Михалис и впи поглед в очите на Фурогатос.

– Твоя милост, капитан Михалис – проклет да бъде часът, в който те срещнах!

– Значи?

– Няма да си вървя!

Обърна се капитан Михалис към следващия:

– Ами твоя милост, Каямбис?

– Аз – отвърна той и въздъхна, – аз съм младоженец, имам жена, на която не съм се нарадвал! Това ме мъчи!

– Значи? – рече пак капитанът, който бързаше. – Зарежи жената, какво казва мъжът? Това питаме!

– Проклет да бъде часът, в който те срещнах, капитан Михалис, ето какво казвам и аз; искам да си вървя, а ме е срам от теб; няма да си вървя!

Никос Казандзакис е може би най-известният в чужбина гръцки автор. Романът на Казандзакис „Алексис Зорбас“ след филмирането му от Михалис Какоянис („Зорба гъркът“) става световен бестселър. Следват и романите „Христос отново разпнат“, „Свобода или смърт“, „Последното изкушени“, „Рапорт пред Ел Греко“, които стават световно известни. Въпреки това той не се самоопределя като романист, за него тези произведения са нещо, с което се е захванал между другото. Той вижда себе си като всеобхватен мислител, философ и търсещ човек. Идеологията и творчеството на Казандзакис трудно могат да бъдат сложени в определени рамки.

На родения на остров Крит писател, занимавал се страстно, макар и освободен от догматиката, с християнска вяра, църквата отказва погребение според християнските канони. Последен покой Казандзакис, починал от левкемия по време на болничен престой във Фрайбург, Германия, намира в Ираклион, в родния му Крит, където е погребан . На надгробна плоча са изписани неговите думи: „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, свободен съм!“

Бил е предложен за лауреат на Нобелова награда за литература през 1957 г., но тя е спечелена от друг голям автор – французинът Албер Камю.