Сивия вълк. Бягството на Адолф Хитлер - Саймън Дънстън, Джерард Уилямс

Сивия вълк. Бягството на Адолф Хитлер
Автор: Саймън Дънстън, Джерард Уилямс
Обем: 420 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-09-19
Нашата цена: 17.11 лв
 

Книгата не е в наличност
Настоящата книга повдига множество интригуващи въпроси, но не води до категорични заключения по случая. Той вероятно ще си остане загадка, която никога няма да бъде изяснена докрай като немалко други събития от миналото. А може пък с повдигането на този въпрос в публичното пространство на бял свят да се появят и други факти, които ще ни отведат по-близо до установяване на истината. Двамата автори създават тази книга именно в търсене на истината. Дали са успели, ще решите вие, нейните читатели.

Адолф Хитлер не се e самоубил в берлинския си бункер на 30 април 1945 г., а е избягал в Аржентина. В тази далечна южноамериканска държава той се установява в едно селце в подножието на Андите и там умира чак на 13 февруари 1962 г. Неговата спътница в живота Ева Браун го напуска през 1953 г., но преди това му ражда две дъщери. Това сензационно твърдение е на британския журналист Джерард Уилямс и на военния историк Саймън Дънстън в книгата им “Сивият вълк - бягството на Хитлер”. В продължение на пет години те предприемат пътувания на три континента, проучват стотици исторически документи и събират личните свидетелства на много от участниците в осъществяването на това невероятно трудно бягство, продължило 53 дни. Авторите на книгата цитират експерти, според които в бункера на Фюрера навремето са били екзекутирани негов двойник и двойничка на Ева Браун и след това труповете им са били изгорени. Откритата там част от череп, с която руснаците разполагат и досега, не е на Хитлер, защото е женски. Той не е и на жена му, защото в него има дупка от куршум, а за Ева Браун се твърди, че се е самоубила с цианид. Според авторите, ЦРУ и ФБР са знаели за бягството, но са го запазили в тайна, като в замяна са получили достъп до ракетните и атомните технологии на Третия райх, както и до плячкосани от нацистите безценни произведения на изкуството.

Саймън Дънстън е автор, режисьор и фотограф. Написал е повече от петдесет книги, посветени на Втората световна война и тази във Виетнам. Също така е сценарист и режисьор на многобройни документални филми за Хистъри Ченъл.

Джерард Уилямс е известен журналист, в продължение на повече от трийсет години работи за Би Би Си, Скай Нюз и Ройтерс. От мястото на събитието отразява разпадането на Съветския съюз, кланетата в Руанда, войните в Персийския залив,войните в бивша Югославия, американската окупация в Ирак и други горещи точки на света.