В клинч - Фатих Акин

В клинч
Автор: Фатих Акин
Обем: 224 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-10-04
Нашата цена: 13.20 лв
 

Книгата не е в наличност
„В клинч“ показва Фатих Акин чрез неговите собствени думи – автентично, непресторено, директно, живо. Разказ от работилницата за филми: как е успял да прекара вижданията си през бариерата на съпротива от страна на чиновници и продуценти, как на терен е измъкнал най-доброто от своенравните актьори, как е заимствал от историята на киното, но въпреки това е останал верен на себе си. Нищо не му е било сервирано наготово: момчето от турски произход от Хамбург-Алтона, което се възхищава на Брус Лий и мечтае да влезе в киното, самò си проправя пътя, понякога дори с юмруци, път, който го отвежда до червения килим на Берлин и Кан. Без да се огъва, без да забравя произхода си. Биографията му е безпрецедентен пример за самоуверено и в същото време съвсем свободно преминаване между две култури: постоянно пътуване между Босфора и река Елба. Правенето на кино е като бокса в моменти на съмнения битка със самия себе си. Фатих Акин не крие нищо, каквото му е на сърцето, това му е и на езика. И го разказва увлекателно.

„Героите на Фатих Акин горят от страсти и жадуват свобода, самият той излъчва същата прекрасна енергия, когато говори за кино – за собствените си филми, за филмите на другите и изобщо за всичко на света от миналото, настоящето и бъдещето.“
Мартин Скорсезе

Фатих Акин е германски режисьор от турски произход. Роден е в Хамбург на 25 август 1973 г. в семейство на турски имигранти.

Фатих Акин си проправя път в кинобизнеса с упоритост и страст, като винаги успява да опази независимостта си. Търси опора в кинематографичните си образци, сред които присъстват имената на Мартин Скорсезе, Емир Кустурица и Йълмаз Гюней. Биографията му е безпрецедентен пример за самоуверено и свободно балансиране между две култури: едно постоянно пътуване между Босфора и Елба. Фатих Акин снима яростно, с цялото си сърце, същевременно е романтик, който се вглежда с нежност и любов в екзистенциалните проблеми на героите си. Сред най-вълнуващите му кинотворби са филмите „Солино“, „Срещу стената“, „На прага на Рая“ и „Музиката на Истанбул“.