По стъпките на Хемингуей - Майкъл Палин

По стъпките на Хемингуей
Автор: Майкъл Палин
Обем: 264 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-12-04
Нашата цена: 8.19 лв
 

Сто години след рождението на Ърнест Хемингуей Майкъл Палин си поставя за цел да установи що за човек стои зад легендарното име – пияница и женкар, който обича котките и стрелбата, но пише изключително и така оставя траен белег върху културата на двайсети век. Все още под влиянието на последния си напрегнат бестселър – „Столът на Хемингуей“, Палин се опитва да вникне в света на Хемингуей, както винаги ръководен от желанието си да открива нови места.

Миналото и настоящето се сливат, понякога до поразяваща степен, докато Майкъл пътува от Чикаго до горите и езерата на северен Мичиган и от бойните полета на Първата световна война до Италия, Париж и Испания, където се спира, за да научи повече за бикоборството, и да усети делничния дух на Пампола и прословутото надбягване с бикове. Посещава Венеция по време на Карнавала и опитва от заразителната лудост на Фаите във Валенсия – петдневни празненства с множество исторически, религиозни и развлекателни процесии и фойерверки. Страстта на Хемингуей към пътуванията води Палин до остров Кий Уест във Флорида – някога безизвествен, а сега с развиваща се около музея на писателя индустрия. Съревнованията за двойници на легендата пък са връхна точка в празненствата за стогодишнината му.

Майкъл лови риба в Гълф стрийм, отива на сафари в Африка, където някога срещу дивите животни са насочвали оръжия, а не фотоапарати; както и в Монтана и Уайоминг, където световноизвестният писател бяга от стреса на славата си. Фотографът Базил Пао отново успява да улови духа на всяко едно място със специфичните му настроение и цветове, за да постави Палин в автентичния свят на Хемингуей. Книгата е прекрасно излседване на едно специфично време и пространство, изпълнена е с мъдрост и чувство за хумор и ни предоставя завладяващ поглед върху необикновения дух и безспирните, трескави скиталчества на една от най-великте и колоритни легенди на двайсети век.

Майкъл Палин утвърждава своята репутация с „Летящият цирк на Монти Пайтън” и Ripping Yarns. Като актьор се изявява в няколко филма с Монти Пайтън, както и в „Мисионерът”, „Частното събиране”, „Риба, наречена Уанда”, „Американски приятели” и „Свирепи създания”. Телевизионните му изяви включват и два филма за поредицата на Би Би Си „Великите железопътни пътувания”, пиесите „На изток от Ипсуич” и „Номер 27”, както и GBH на Алън Блийсдейл.

Написал е седем бестселъра за пътешествия, които да придружат телевизионните поредици „Около света за 80 дни”, „От полюс до полюс”, „Пълна обиколка”, „Пътешествията на Хемингуей”, „Сахара”, „Хималаите” и „Нова Европа”.

Автор е и на множество разкази за деца, на пиесата „Уикендът” и на романа „Столът на Хемингуей”. През 2006 година първият том на дневниците му „1969-1979: Годините на Пайтън” прекара месеци в класациите за бестселъри. През 2008 година беше публикувано допълнено специално издание на „Около света за 80 дни”, което да съвпадне с излизането на документалния филм на Би Би Си „Около света за 20 години”.

В годините след разцвета на комедийната група Монти Пайтън Майкъл Палин се отличава като проницателен и изключително забавен пътешественик с приключенски дух. В пътуването си, отразено в най-новото преводно заглавие от изд. „Вакон” – „По стъпките на Хемингуей”, Палин тръгва по следите на любимия си още от детството писател – Ърнест Хемингуей. Приключенецът посещава местата, където великият автор е живял и творил, и отразява събитията от едно невероятно преживяване, които споделя и с нас.