Фаворитката на султана - Джейн Джонсън

Фаворитката на султана
Автор: Джейн Джонсън
Обем: 400 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-05-09
Нашата цена: 17.60 лв
 

Книгата не е в наличност
Мароко, 1677 г. Зад великолепните стени и възвисяващи се арки на двореца в Мекнес плененият син на местен вожд и изпълняващ непрестижната длъжност на писар Нус-Нус е обвинен в убийство. В опита си да избегне наказание за кървавото престъпление, което не е извършил, Нус-Нус се озовава забъркан в още по-коварен заговор и трябва да балансира между трите най-влиятелни фигури в двореца. Съдбата му се преплита с тази на друга пленничка – англичанката Алис Суон, изправена пред тежък избор: ислям и султански харем или смърт. Двамата се съюзяват в името на оцеляването си и на благополучието на сина на Алис, който е и син на страховития султан Мулай Исмаил.

От опасностите и великолепието на Мекнес повествованието се прехвърля към средновековния Лондон с неговите неугледни улици и към декадентския двор на крал Чарлс II. Във „Фаворитката на султана“ оживяват някои от най-интригуващите личности от този исторически период, вплетени в увлекателен разказ за интриги, лоялност и копнежи.

Джейн Джонсън (1960) е английска авторка на романи за възрастни и деца. От 1984 г. до 1992 г. e редактор в издателство „Джордж Алън и Ънуин Пъблишърс“, където работи над творби на Дж. Р. Р. Толкин. Работила е и с Питър Джаксън върху филмовата трилогия „Властелинът на пръстените“.

През 2005 г. пътува до Мароко да проучи легенда за похищаването от пирати на семейство от Корнуол през 1625 г. и по време на престоя си там среща бъдещия си съпруг, произхождащ от берберско племе. От това пътуване се ражда и първият й роман за възрастни, „Десетият дар“. Той е последван от друг пустинен епос, в който действието се развива в Сахара сред номадите туареги – „Пътят на солта“. Романите й са преведени и издадени в повече от 20 страни.