Далече от безумната тълпа - Томас Харди

Далече от безумната тълпа
Автор: Томас Харди
Обем: 404 стр.
Формат в мм.: 150х210
Издател: ИК "Пергамент Прес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-11-17
Нашата цена: 13.56 лв
 

Книгата не е в наличност
„Далече от безумната тълпа” е най-слънчевият и оптимистичен роман на големия английски класик Томас Харди, който му донася първия бляскав успех в литературната кариера. Това е една история за любовта, верността и обсебването. В центъра на повествованието е красивата и независима Батшеба Евърдийн, наследница на богато имение в Уедърбъри, която е въвлечена в сложен четириъгълник от взаимоотношения. В нея са влюбени честният и почтен фермер Гейбриъл Оук, усамотеният заможен мистър Болдууд и привлекателният и безразсъден сержант Трой. Всеки от тях се съревновава за благосклонността на Батшеба, но тя избира един от тях, за да открие, че прибързаният избор и импулсивната любов могат да донесат болка, страдание и страсти, разрушителни за човешкия живот.

Това е първият от „уесекските романи” на автора, чието действие се развива на фона на живописния пасторален пейзаж на Югозападна Англия. Харди притежава тънък усет за миналото и местния колорит на своя роден край, благодарение на което историята му е пропита от патриархалните обичаи, песни, предания и суеверия на английската провинция, която диша в страниците на тази книга. Пред погледа на читателя неволно се откриват дивни природни картини, викториански сгради и закътани в долините селца, все още недокоснати от посегателствата на модерния живот. Всички тези достойнства заедно със стегнатата композиция и увлекателния разказ превръщат „Далече от безумната тълпа“ в най-английския от големите английски романи.

„Темата е правилна, методът е правилен. Поетът и селянинът, чувственият мъж, меланхоличният съзерцателен мъж – всички те имат своята роля в изграждането на книга, която... трябва да има своето място сред големите английски романи.”

Вирджиния Улф