Весел, гъделичкащ смях. Част 1 - Маргарит Минков

Весел, гъделичкащ смях. Част 1
Автор: Маргарит Минков
Обем: 132 стр.
Формат в мм.: 220х310
Издател: ИК "Жанет-45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-01-06
Нашата цена: 17.79 лв
 

Книгата не е в наличност
Удоволствие, радост и светлина ни заливат от приказките на Маргарит Минков. Това е съвременна литература, написана на разбираем език, с уважение към детската душевност. Веселите истории са изпълнени с игрословици, шеги и закачки и в тях участват Следобедният сън, котешката сянка Прескочиполянка, Случайният шаран, Кокошката, която снесла шарен бонбон, Облачното човече, Колекционерът на усмивки, куклата Повече Не Мога и шареното цвете Добро Настроение, Лъжеиграчът, Такивамити Работи, Кучето Което Свиреше На Акордеон, китове, котарачета, кенгура, чайки, вятърът и Невидимото човече и Мишката, на която й дошла една мишъл.

Маргарит Минков беше драматург и поет и в приказките му има много поезия. Те са забава и наслада, с дискретно внушен морал– каквито трябва да бъдат истинските приказки. Преди години в анонимния конкурс сред българските писатели за оригинална авторска приказка, Маргарит спечели Андерсенова награда. Представени в „Лека нощ, деца“ на БНТ, приказките станаха популярни сред децата, а екранизациите им в по-ново време бяха излъчени от европейски телевизии.

След като се забавляваме с вълшебните истории на Маргарит Минков, можем спокойно да ги подредим до приказките на Доналд Бисет и Ръдиард Киплинг.

„Весел, гъделичкащ смях“ от Маргарит Минков, Разговор на Радослав Чичев с редактора на книгата Севдалин Генов, публикуван на 08.02.16, Артефир, програма Христо Ботер, БНР. Разговор на Радослав Чичев с редактора на книгата Севдалин Генов
http://bnr.bg/hristobotev/post/100656349

Маргарит, който измисли летенето

"Докато четях “Весел, гъделичкащ смях” на Маргарит Минков, в главата ми акостира бухлатият лик на Айнщайн, който някъде беше казал: Ако отначало една идея не ми се струва абсурдна, значи за нея няма надежда. Подозирам, че думата абсурд е измислена от някой, който просто е търсел по-лаконичен начин да назове изобретателността. Неслучайно повечето деца са почитатели на хумора на абсурда - той събужда у тях откривателя, освобождава ги от задължението да следват точно определена логика и ги приветства да изплетат свой смисъл от нишките на даден текст (или пък просто да се оставят на удоволствието да бъдат учудени)..."

Петя Кокудева за Култура - Брой 4 (2841), 05 февруари 2016
http://www.kultura.bg/media/file/phpYLZAWD3332.pdf

“Весел гъделичкащ смях” – книга на Маргарит Минков, 21.03.2016.
Севдалин Генов гостува в “Денят започва с култура“, а поводът – че е редактор на новото издание на книгата с приказки на Маргарит Минков – “Весел гъделичкащ смях”.

Минков е много особен и все още българската литература не го познава като поет. Надявам да бъде преоткрит, защото и поезията му, и приказките му нямат популярност за разлика от пиесите му, където има успехи и в страната, и в чужбина. Той доби известност основно като драматург, коментира Генов и обобщи: “Силното му отриване като писател, който създава една великолепна литература за деца, става с това издание.”

Представиха детската книжка "Весел, гъделичкащ смях", 01.03.2016 от Петя Тетевенска, БНТ1, Животът/Култура

http://news.bnt.bg/bg/a/predstavikha-detskata-knizhka-vesel-gdelichkashch-smyakh