Венецианският печатар - Катарина Брайович

Венецианският печатар
Автор: Катарина Брайович
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изида"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-02-05
Нашата цена: 10.92 лв
 

Книгата не е в наличност
Във вихъра на драматични събития през XV и началото на XVI век, време на религиозна и политическа нестабилност и конфликти между Венеция и Османската империя, е въвлечен младият печатар и издател от Подгорица Божидар Вукович. Той заминава за Венеция, където започва работа в прочутата печатница на Алдо Мануцио, създателя на шрифта италик. Там среща красивата куртизанка и поетеса Вероника и преживява първата си истинска любов. Вероника е реално съществувала личност, прочула се с красотата и таланта си и оказала влияние върху известни мъже от това време.

Многопластовото повествование на романа се разгръща на фона на ренесансовата епоха и обаятелни личности като Джовани Пико дела Мирандола, мистерията около Джем султан, падането на Константинопол под турска власт и съдбата на последния византийски император Константин, разпадането на династията Косача от Херцеговина. Божидар Вукович се озовава в центъра на глобалните идеологически, геостратегически, икономически и философски промени, белязали тази епоха.

Любовта е основният двигател в живота на печатаря. Тя се ражда дълбоко в сърцето му след запознанството с Вероника и носи усещане за приключения, красиви блянове, олицетворява и промените, настъпващи в древния, закостенял естетически и ценностен модел. Но голямата любов на Вукович си остава книгата, стремежът му да утвърди и разпространи новата, печатната книга във време, когато знанието е сила, но е трудно да се споделя и възпроизвежда.

Авторката Катарина Брайович майсторски представя историята на първия печатар, отпечатал книги на кирилица, в чисто човешки план - как един обикновен изгнаник от Подгорица успява да постигне всичко това, на каква цена и в името на какво. Романът е номиниран за всички големи сръбски литературни награди и печели „Октоих“.

Катарина Брайович е родена през 1965 г. в Подгорица, Черна гора, където се е подвизавал Божидар Вукович. Преди да напише много успешния си роман „Венецианският печатар“ (публикуван през 2012 г.), се е занимавала с журналистика и литературна критика. Сега живее със семейството си в Белград.