Джонатан Ливингстън Чайката (пълно издание с непубликувана досега четвърта част) - Ричард Бах

Джонатан Ливингстън Чайката (пълно издание с непубликувана досега четвърта част)
Автор: Ричард Бах
Обем: 152 стр.
Формат в мм.: 160х215
Издател: ИК "Кибеа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-06-04
Нашата цена: 16.02 лв
 

Книгата не е в наличност
Непубликуваната досега глава на ЧАЙКАТА е като лъжица катран в кацата с мед. Нейната тема е подмяната на действието с ритуала, който го изпразва от съдържание, а стойността й е почти колкото на останалите три глави, взети заедно. Четвърта глава е натрапчиво автономна спрямо останалите три глави в любимата на поколения ята книга. Тя е брилянтен пример за текстовете, които се пишат сами (дали?) и изискват време дори авторът да ги припознае като свои.

Ето как разсъждава авторът Ричард Бах над този феномен:

Препрочитах [тази глава] отново и отново. Не можеше да е вярно! Нима чайките, които бяха последвали Джонатан, щяха да убият духа на полета с ритуали?

Според тази глава беше напълно възможно. Аз не вярвах. Мислех си, че трите части казват всичко, че няма нужда от четвърта, че тя е небе над пустиня, прашни думи, които биха задушили радостта. И не бива да вижда бял свят.

Защо тогава не я изгорих?

Не знам. Оставих я настрана. Последната част от книгата вярваше в себе си, макар аз да не вярвах. Тя знаеше това, което аз отказвах да разбера: силите на властниците и ритуалите бавно убиват свободата ни да живеем така, както сами бихме избрали.