RIINA family life - Салво Риина

RIINA family life
Автор: Салво Риина
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 150х210
Издател: ИК "АНКОР А ДЖЕНТЕ ЕООД"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-01-18
Нашата цена: 26.39 лв
 

Книгата не е в наличност
За първи път синът на най-известния бос на сицилианската мафия Тото Риина разказва за баща си и семейството си от първо лице. Книгата на Салво Риина предизвика грандиозен скандал в Ботуша през април, когато се появи, заради откровения разказ за най-търсеното от властите италианско семейство. Синът на Кръстника описва годините в нелегалност, ареста на Capo dei capi, както и моменти от своя престой в затвора, където попада с обвинение за връзки с мафията. В книгата си Салво Риина разказва и за най-бруталните атентати срещу висши магистрати в Италия, доживотните присъди на баща си и брат си и какво е всъщност да носи фамилията Риина.

Книгата за първи път излиза от границите на Италия и се превежда на наш език, а Анкор А Дженте е първото издателство, което се осмелява да я издаде, след огромния скандал и бойкотирането на изданието от книжарници в Италия. Логичните антимафиотски настроения не успяха да спрат интереса към единствената до момента книга, написана от толкова близък на клана Корлеоне. Но както каза и известният италиански журналист Бруно Веспа, също упрекван, че е разговарял за изданието със Салво Риина „За да се борите с мафията, трябва да я познавате добре”.

В книгата за първи /и може би единствен/ път от сърцето на италианската организирана престъпност излиза откровен разказ за това какво е да бъдеш отгледан от Звяра, както наричат Тото Рина, какви съвети е дал на наследника си и как се е държал по време на взривения с осем тона експлозив мост от летището към Палермо. Тогава е убит магистратът Джовани Фалконе, съпругата му и трима охранители. Безкруполният атентат завинаги променя Италия, която побелява от своеобразния протест с прострени бели чаршафи с надпис „Не на мафията” и „Вие не сте ги убили. Пътят на техните идеи ще го извървим ние.” Същата вечер Тото Риина е бил, както всеки път, у дома си и е гледал Новини, разказва в книгата си Салво. Той твърди, че по онова време не е подозирал, че баща му може да стои зад атаката.

Синът на Тото Риина пише книгата след излизането си от затвора, където попада през 2004г. за съпричастност към структурите на мафията и пране на пари. За разлика от баща си, който и в момента лежи в затвор за над 100 убийства и атентати, с най-висока степен на сигурност, при пълна изолация, Салво е прекарал само 8 г. и 10 месеца от присъдата си зад решетките. Сега е живее в Падуа - под полицейско наблюдение, с вечерен час и без право да напуска пределите на града. Разказва, че е видял баща си за последен път преди 14 години, а емоцията от срещата в затвора, където отива с майка си, описва така:

„Гледах баща си мълчаливо. Беше друг човек, външно, както винаги – силен, но отвътре беше някак различен. Това беше първият и последен път, когато го видях да плаче.

Тотò Риина никога не се е разкайвал за живота си, никога не е имал нужда да ни иска извинение, защото винаги е знаел, че има подкрепата ни и той подкрепя нас. Затова на връщане в самолета осъзнах, че онези сълзи бяха сълзи от обич.