Завръщането на Басат - Висенс Виляторо

Завръщането на Басат
Автор: Висенс Виляторо
Обем: 528 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-02-27
Нашата цена: 17.60 лв
 

Книгата не е в наличност
Завръщането на Басат не е роман в художествения смисъл на понятието. Книгата е по-скоро хроника за произхода и миграциите на едно сефарадско семейство, от историческото прогонване на евреите от Испания през 1492 г. до наши дни. В разказа за историята на семейство Басат, чиито корени се поделят между Испания, България, Гърция (също така Турция, Италия, Австрия...), авторът Висенс Виляторо съчетава факти и свидетелства от реалния живот с разсъждения за културното наследство на европейския континент, неразривно свързано с диаспората на евреите, със злощастията и благополучията на техните съдби.

Луис Басат, потомък на сефарадската фамилия Басат и на романиотската Коен, е сред най-влиятелните личности в областта на рекламата в Испания и в света. Централна фигура в книгата на Виляторо, той поема с автора на пътешествие в миналото – географско, литературно, историческо пътешествие...

Заради конкретната тема и отвъд нея, заради присъствието на имена от литературното наследство на Европа и света, но без да съставлява художествена измислица, тази книга на Виляторо приканва да възприемаме литературата като онтология: като разсъждение (и знание) за битието.

Висенс Виляторо (р.1957 г.) е каталонски писател и журналист, директор на Центъра за Съвременна Култура на Барселона и на Фондация „Рамон Люл“ – за разпространение и утвърждаване на каталонския език и култура. Личност ерудирана и дейна, той е автор на редица романи, сред които Сиво евангелие, Памет на предателя, Хотел Европа, Отиващият си, на стихосбирки (Страдание, смърт и възкресение на Нашия Спасител Исус Христос, Картографии, Без покана и други), на мемоари (От страна на бащата, Занаятът да гледаш), на детска литература и текстове на песни, съавтор на филмови сценарии. Негови творби са превеждани на испански, немски, френски, италиански, а сега и на български. Носител е на престижни награди за каталонска литература, като „Сан Джорди“, „Сан Джоан“, „Град Барселона“, „Документа“ и други.