Документни престъпления в практиката на ВС и ВКС - Ралица Илкова

Документни престъпления в практиката на ВС и ВКС
Автор: Ралица Илкова
Обем: 584 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-06-10
Нашата цена: 22.36 лв
 

Книгата не е в наличност
В сборника са включени 201 решения, постановени от върховната ни съдебна инстанция в периода 1955–2016 г. – както публикувани, така и непубликувани до момента. Стремежът ми е бил да бъдат включени преимуществено актове, постановени в последното десетилетие, тъй като именно обсъжданите в тях казуси отразяват най-точно проявните форми на съвременната конвенционална престъпност, засягаща сигурността на документооборота. Поместени са и съдебни актове, в които са застъпени спорни, в т.ч. и неподкрепяни от мен тези, за да се илюстрира богатството от съждения по въпросите на документните престъпления.

Решенията на съда са публикувани анотирани и със съкращения, като са подредени съобразно тълкуваната норма от Глава ІХ от Особената част на НК. В приложение към сборника, за улеснение на читателя, са включени указател на поместените съдебни актове и указател на тълкуваните разпоредби от НК.

Практиката на В(К)С, включена в сборника, е съпроводена с кратък авторски коментар по въпросите на съставомерните признаци на най-често срещаните документни престъпления и релевантната практика на върховната съдебна инстанция, без претенции за изчерпателност.

Изданието е предназначено основно за практикуващите юристи – съдии, прокурори, следователи, разследващи полицаи, адвокати и юрисконсулти, които вземат участие в наказателни дела. То би могло да бъде полезно и на тези, които се занимават с научни изследвания в областта на наказателното право, на студентите в юридическите факултети в страната, както и на всички, за които разглежданата материя представлява интерес. ​

Р. Илкова

Ралица Илкова е доцент по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“. Има публикации в областта на наказателното и административнонаказателното право в печатни и електронни издания.