HHhH (Мозъкът на Химлер, се нарича Хайдрих) - Лоран Бине

HHhH (Мозъкът на Химлер, се нарича Хайдрих)
Автор: Лоран Бине
Обем: 448 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Парадокс"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-06-17
Нашата цена: 18.19 лв
 

Книгата не е в наличност
HHhH, Himmlers Hirn heißt Heydrich (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) е прозвище, дадено от Херман Гьоринг на oбергрупенфюрера от СС Райнхард Хайдрих и зад този акроним стоят едни от най-зловещите личности, факти и събития от времето на Третия райх.

Действието връща читателя към смутните времена на Втората световна война, към Мюнхен, Берлин, Лондон, Париж и Киев. Авторът преминава дори през Средните векове, за да се приземи в Прага през 1942 г., едва ли не буквално заедно с двамата парашутисти Ян Кубиш и Йозеф Габчик, изпратени от Задграничното чехословашко правителство в Лондон на самоубийствена мисия.

Романът разказва автентичната история на операция „Антропоид”, покушението над „най-опасния човек в Третия райх”, планирал Окончателното решение, организирал айнзацгрупите в Източна Европа, дясна ръка на Химлер в СС и по онова време протектор на Бохемия и Моравия, както и президент на Интерпол.

Лоран Бине неслучайно е сравняван от критиката с Джонатан Лител и то не толкова заради припокраващата се тема на „ННhH“ и „Доброжелателните“, колкото заради мощно заявения интерес към нея от представители на т.нар. разглезено поколение – това от края на 60-те години, което може да интерпретира историческите събития само по документи.

Успехът на книгата не се дължи на художествената интерпретация на историческите факти. Тя е предизвикателна и впечатляваща именно с маниера си на разказване, а авторът – станал герой в собствената си история – от първата до последната страница си задава въпроса – как трябва да се разказва Историята?

Син на историк, Лоран Бине е роден в Париж на 19 юли 1972 г. В младежките си години се изявява фронтмен, текстописец и композитор на група Сталинград. Завършва образованието си в Сорбоната с магистърска степен по литература.

Носителят на Гонкур за първи роман Лоран Бине днес продължава да учителства в Сен-Сен-Дени, но води и различни лекционни курсове в Университетите Париж VIII и Париж III. Вторият му роман, „Седмата фунцкия на езика“, е отличен с наградите „Интерали“ и „Фнак“ (2015) и е включен в дългия списък за „Ман Букър Интернешънъл“ (2017).