Загадката Анри Пик - Давид Фоенкинос

Загадката Анри Пик
Автор: Давид Фоенкинос
Обем: 248 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-07-15
Нашата цена: 14.08 лв
 

Книгата не е в наличност
„Загадката Анри Пик“ ни разказва как някъде в Бретан един библиотекар решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Оповестява намерението си и ето че започват да прииждат ръкописи. Сред тях младата издателка Делфин Десперо открива истински шедьовър, написан от никому неизвестния Анри Пик, починал преди две години. Странно, но вдовицата му не знае нищо за никакъв роман. Според нея покойният й съпруг през живота си не е чел книги, още по-малко е писал такива. И все пак романът съществува, има огромен успех и променя съдбата на много хора. А упоритият журналист, който се съмнява в официалната версия, продължава да рови и да си задава въпроси. Дали авторът е имал таен живот? Или става дума за мистификация? Комедия, литературен трилър, журналистическо разследване, роман за романа, както и да го наречем, „Загадката Анри Пик“ показва как едно литературно произведение може да преобърне съществуването на своите читатели. И е поредният безспорен успех на своя автор.

Давид Фоенкинос (р. 1974 г.) е сред най-успешните и уважавани френски творци - писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици. Заедно с брат си, Стефан Фоенкинос, през 2011 г. адаптира романа за киното, като главната роля е поверена на Одри Тоту.

Друг негов голям бестселър е романът Спомените (2013), също претворен на големия екран, но под режисурата на Жан-Пол Рув. За разтърсващата творба Шарлот, която се отличава с оригиналната си форма и е посветена на художничката Шарлот Соломон, Давид Фоенкинос печели награда Рьонодо 2014 и Гонкур на гимназистите 2014.