История и цивилизации за 9. клас - Михаил Груев, Борис Стоянов, Кирил Славчев, Явор Сидеров

История и цивилизации за 9. клас
Автор: Михаил Груев, Борис Стоянов, Кирил Славчев, Явор Сидеров
Обем: 204 стр.
Формат в мм.: 210х290
Издател: ИК "Просвета"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-09-11
Нашата цена: 16.06 лв
 

Книгата не е в наличност
Одобрен със заповед № РД 09-1259/19.07.2018

Изцяло новият учебник за 9. клас обхваща съвременната история от края на Първата световна война до наши дни. Създаден е от утвърдени специалисти с опит в училищното преподаване и от действащ иновативен учител.

Съдържанието на учебника осигурява прилагане на съвременната стратегия за активно обучение чрез 40 теми за нови знания, 10 упражнения за практически умения, 2 теми за преговор и обобщение.
Достъпно и логически последователно са изяснени най-важните събития и процеси на близкото минало, без натоварване с обемна фактология.
Многообразие от ресурси онагледява и допринася за осмислянето на съвременността: 163 откъса от писмени документи и 288 изображения със задачи за анализ, 25 карти, 15 схеми, 163 таблици и диаграми със статистически данни.
Дидактическата рубрика „Помислете, обяснете, обсъдете” насърчава учениците да осмислят критически миналото без овехтели идеологически клишета и предпоставени изводи. Те са мотивирани да вземат информирано отношение по дискусионни въпроси чрез задачи за проучване, дебати и малки учебни проекти.
В темите за упражнение продължава развиването на умения в първи гимназиален етап чрез: анализ на пропагандни плакати и на документалното кино като източник на историята, съпоставяне на източници от различна гледна точка, водене на дебат, провеждане на интервю за събиране на устна история.
Системната работа на деветокласниците с учебника им осигурява не само трайни и задълбочени знания за противоречивия и динамичен ХХ в., но развива социалните им компетентности и тяхната гражданска осъзнатост и отвореност към проблемите на съвременния свят.

Учебникът за 9. клас се ползва и като втора част за 9. клас при паралелки с интензивно изучаване на чужд език.