Философия за 9. клас - Евелина Иванова-Варджийска, Ясен Захариев, Донка Панева-Иванова

Философия за 9. клас
Автор: Евелина Иванова-Варджийска, Ясен Захариев, Донка Панева-Иванова
Обем: 180 стр.
Формат в мм.: 170х240
Издател: ИК "Просвета"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-09-11
Нашата цена: 13.30 лв
 

Книгата не е в наличност
Одобрен със заповед № РД 09-1309/19.07.2018

От първата до последната страница учебникът води диалог с ученика, като го подтиква да изследва типични житейски ситуации, личния си опит или интересни казуси.
Заглавията на уроците за нови знания са формулирани като понятия, а заглавията на уроците за упражнения – като въпроси. Всеки урок започва с въвеждаща ситуация и с въпроси за изследване. Изложението е стегнато, ясно и на разбираем за деветокласниците език. Текстът е разделен на малки порции информация чрез подзаглавия и подходящи задачи. Новите понятия са обозначени добре графично и са обяснени точно и разбираемо. В края на урока има кратко обобщение, практически задачи, задачи за самопроверка и речник на някои непознати думи. Задачите и в двата типа уроци са увлекателни и достатъчно на брой. Те са обозначени със знаци, които показват коя компетентност се упражнява и развива. Със звездички е посочена степента им на трудност. Отговорите на задачите за самопроверка са дадени в края на учебника.
Продължава започналото в 8. клас развиване на следните познавателни компетентности:

-анализ на философски текст;
-създаване на аналитичен текст;
-участие в дискусия;
-анализ на казус;
-разработване на проект;
-публично представяне.

Тези компетентности са описани подробно в отделни приложения в края на учебника.
Учебникът има и още едно голямо предимство – не се налага учителят да търси допълнителни материали за часа или да измисля задачи. Може просто да следва текста на урока, да подбере подходящи задачи от предложените и със сигурност ще постигне очакваните резултати от учебната програма по философия за 9. клас.