Един ден на Иван Денисович - Александър Солженицин

Един ден на Иван Денисович
Автор: Александър Солженицин
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 120х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-12-07
Нашата цена: 15.84 лв
 

Книгата не е в наличност
През ноември 1962 г. в списание „Новый мир“ е публикувана повестта „Един ден на Иван Денисович“ от никому неизвестния Александър Солженицин. Тя разказва само ден от живота на руски мужик, въдворен в един от лагерите на ГУЛАГ. Шокиращата публикация произвежда „ефекта на експлодираща бомба“ – за първи път се разкрива истината за репресиите в сталинските трудови лагери; в един ден е запечатан ужасяващият порядък на живота в съветска Русия. Новината се разпространява по целия свят и повестта се превръща в международна сензация.

Дълбоко въздействащ литературен документ, новаторска творба, повлияла върху мисленето не само в Русия, а и отвъд нейните граници, „Един ден на Иван Денисович“ е една от най-значимите книги на XX век.

Това издание се посвещава на 100-годишнината от рождението на писателя.

АЛЕКСАНДЪР СОЛЖЕНИЦИН (1918–2008) е световноизвестен руски писател и есеист, дисидент, обявил се открито срещу тоталитарната система в СССР; носител на Нобеловата награда за литература (1970). В края на Втората световна война е арестуван и изпратен в трудов лагер от системата ГУЛАГ.

В периода на десталинизацията е реабилитиран и издава първата си книга – „Един ден на Иван Денисович“ (1963). Скоро след това произведенията му са забранени, разпространяват се чрез „самиздат“ и се издават в чужбина. През 1974 г. е принуден да напусне родината си и се установява в САЩ. Сред творбите, донесли му международна слава, са и „В първия кръг“, „Раково отделение“, „Архипелаг ГУЛАГ“.

След краха на комунистическия режим отново се завръща в Русия.