Социални права на българските граждани - Васил Мръчков

Социални права на българските граждани
Автор: Васил Мръчков
Обем: 472 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-08-16
Нашата цена: 18.92 лв
 

Книгата не е в наличност
Книгата е посветена на социалните права на българските граждани: трудовите, осигурителните и правото на социално подпомагане. Тя се състои от четири глави, заключение и допълнение. В началото се прави преглед на възникването, признаването и утвърждаването на социалните права и тяхната международноправна закрила. В България тези права са уредени в Конституцията от 1991 г. и обилното социално законодателство. Подбрани са основните трудови права: на труд, на здравословни и безопасни условия за неговото полагане, на възнаграждение, на отпуск, на синдикално сдружаване, на стачка, на тяхната съдебна защита и др., чийто брой расте. Следват правата на обществено осигуряване, здраве и здравно осигуряване и на социално подпомагане за най-бедната и уязвима част от обществото. Заключението обобщава, че въпреки обилното законодателство, социалните права на гражданите в годините на прехода от социализъм към капитализъм са сериозно накърнени от ширещата се бедност и не осигуряват достойно равнище на живот и сигурност. Използвана е практиката на Конституционния съд, на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Завършването на книгата съвпадна с връхлетялата ни световна пандемия от Covid-19 и въведеното извънредно положение. Това наложи кратко допълнение за тяхното отрицателно отражение върху социалните права.

Книгата е предназначена за съдии, адвокати, работодатели, синдикални дейци, за службите по труда и социалната политика, научни работници, студенти по право и всички, които се интересуват от защитата на социалните права.

Авторът