Сексология и семейно планиране - Д-р Румен Бостанджиев

Сексология и семейно планиране
Автор: Д-р Румен Бостанджиев
Обем: 198 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Знание"
Мека подвързия
Дата на включване: 2001-02-22
Нашата цена: 13.76 лв
 

Книгата не е в наличност
Книгата е предназначена главно за професионалисти в областта на сексуалното и репродуктивното здраве. В началото на деветдесетте години у нас стартира Национална програма по семейно планиране. Тя бе част от програмата PHARE на Европейската общност и в нея участваха здравното ни министерство, медицинските университети в страната и Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.
Като член на експертната комисия към Националната програма по семейно планиране, аз имах възможност да специализирам в Холандия и Белгия - страни, смятани за водещи в областта на медицинските грижи и здравно-образователните програми, насочени към човешката сексуалност. През това време участвах и в множество семинари с чужди експерти в областта на сексуалното и репродуктивното здраве, на които съпоставяхме учебните програми в нашето висше медицинско образование със стандартите на медицинското образование в Европейската общност. Единодушно бе становището, че подготовката на българските медици и среден медицински персонал страда от сериозни дефицити, засягащи познанията за сексуалността и овладяването на професионални умения за ефективна консултативна и профилактична работа в тази област.
Така възникна идеята да разработим обучителни модули по сексология и семейно планиране, които да компенсират съществуващите различия между нашите и европейските академични програми по медицина.
Първоначалният ни замисъл бе такива модули да бъдат включени в програмата за студенти по медицина, както и в програмите на медицинските колежи в страната, по които се подготвят бъдещите акушерки и медицински сестри. За съжаление, до момента тази идея е реализирана само в някои медицински колежи.
Текстовете, включени в това издание, са пълният лекционен курс по дисциплината „Сексология и семейно планиране", който изнасям от 1997 г. пред студентки по акушерство в медицинските колежи в София и Враца. Тъй като тази дисциплина се преподава екипно, в съдържанието на настоящото издание не е включен изключително важният раздел от семейното планиране, свързан със съвременната контрацепция. Желаещите да обогатят познанията си в тази област биха могли да ползват великолепната книга на моите приятели и колеги - д-р Милко Сираков и д-р Георги Коларов „Практическа контрацепция" - издание на „Балкан прес", София, 1998 г.
Доколкото изданията със сексологична тематика, с които разполагаме на български език, все още са твърде малко, настоящият учебник би могъл да е от полза и за други студенти и специализанти. На първо място тук бих посочил студентите от Бургаския свободен университет, специалност „Социална работа" и „Предучилищна и начална училищна педагогика", които изучават дисциплините „Социални аспекти на семейното планиране" и „Сексуално образование". Освен това учебното пособие може да се използва и в обучителните програми за специалисти към Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

Д-р Р. Бостанджиев