ФОЛКЛОРНО НАСЛЕДСТВО. Т.1 - Марко К.Цепенков

ФОЛКЛОРНО НАСЛЕДСТВО. Т.1
Автор: Марко К.Цепенков
Обем: 640 стр.
Формат в мм.: 195x125
Издател: ИК "Проф. Марин Дринов"
Твърда подвързия
Дата на включване: 1999-06-10
Нашата цена: 17.28 лв
 

Книгата не е в наличност

Автобиография. Песни. Пословици и характерни изрази

В шесттомната поредица "М.К.Цепенков. Фолклорно наследство" ще бъдат събрани и издадени всички публикувани и непубликувани досега фолклорни материали, записани от видния възрожденец, както и лични творби и кореспонденция, останали неизвестни за мнозинството читатели, почитатели и изследователи на неговото дело.

Том първи съдържа автобиография на М.Цепенков, която дава неподправена представа за неговия живот и личност, 188 песни от личния и обществения живот на българите от Югозападна Македония, 5975 пословици и характерни изрази. Оригинален принос са 1005-те пословици и изречения, които се публикуват за първи път. Томът е снабден със справочен апарат- бележки на М.Цепенков, бележки на редакцията, показалец на личните, на географските имена, на празниците- и с подробна библиография. Към тома е подготвен и първи по рода си диалектен речник на езика на М.Цепенков, който съдържа обяснения на непознати думи от целия материал за шестте тома на изданието.

Изданието запълва една голяма празнина в българската фолклористика и предоставя ценен автентичен материал за изучаване на българската история, бит и култура от втората половина на XIX в.