Мечо Пух и всички стихотворения за деца - А. А. Милн

Мечо Пух и всички стихотворения за деца
Автор: А. А. Милн
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 210х290
Издател: ИК "Труд"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2001-10-05
Нашата цена: 31.85 лв
 

Книгата не е в наличност
В първия ден на октомври на книжния пазар излиза най-новото заглавие в детската поредица на "Труд" "Жива вода". "Мечо Пух" от А. А. Милн е издаван десетки пъти у нас, но в тиражирания от "Труд" том са включени и всички останали (някои от тях никога непубликувани на български език) стихотворения за деца от талантливия англичанин. Преводът е изцяло нов, дело на изтъкнатата ни преводачка Светлана Комогорова.
Още с публикуването си през 1926 г. "Мечо Пух" на англичанина Алън Алекзандър Милн се превръща в неостаряваща детска класика. Десетките й издания през годините само доказват колко ефективен при опознаването на света може да бъде разказът за едно мече и неговите приятели. Всъщност, "Мечо Пух" се ражда от историите, които заедно авторът и съпругата му разказват на невръстния си син Кристофър Робин - приказки, в които героите са самият той и любимите му играчки. На първия му рожден ден те му подаряват плюшено мече, което детето кръщава по името на канадската мечка Уини и на белия лебед Пух от Лондонския зоопарк. С течение на времето на малкия Кристофър подарявали и други плюшени играчки - и така историите се обогатяват постепенно със Зайо, Прасчо, магарето Ийори, бухала Бухльо, тигъра Тигър, кенгуруто Кенга и бебето й Ру.
А. А. Милн е роден през 1882 г., възпитаник е на Тринити колидж в Кеймбридж и от 1906 г. е редактор в сп. "Пънч". Сражава се в 1-та Световна война, но е демобилизиран заради тежко заболяване. В училището на баща му учител на Милн е самият Хърбърт Уелс и именно той поощрява писателските амбищии на младежа. Освен книгите за Мечо Пух, Милн е автор и на няколко пиеси и на три сборника с детска поезия.