Пътеводител за духовните общности в България. С речник на основните термини - Тодор Петков

Пътеводител за духовните общности в България. С речник на основните термини
Автор: Тодор Петков
Обем: 361 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Литавра"
Мека подвързия
Дата на включване: 2001-11-16
Нашата цена: 13.65 лв
 

Книгата не е в наличност
Тази книга е сборник от интервюта с 31 духовни общности у нас. На всички тях беше предложено да отговорят на специален -един и същ за всеки - въпросник. Така читателят ще може да получи информация от първа ръка за вярванията, възгледите и ценностите на вярващите от различните вероизповедания в нашата страна. От друга страна, и това трябва да се подчертае, книгата е пръв опит у нас за успоредно представяне на идеите и мирогледа на хората от различните религии, като обхвата на представените вярвания е много широк: от това, кои храни считат за забранени до идеите за мира в света, промените през последните години или отношението към аборта.

Всяка религия обикновено предлага много материали за чисто богословските си възгледи, но почти не съществуват - извън пределите на съответната религиозна общност, разбира се - данни за техните „практически религии". Изследвачите наричат съвкупността от богословски идеи на религията ортодоксия, а сбора от практически правила за поведение - ортопраксия. Не е нужно да се доказва, че ортопраксията е дори по-важна от ортодоксията. Тук - на полето на практическото възхваляване на Божеството и на произтичащият от това начин на живот - са и главните „битки" между привържениците на различните религии. Кой начин на поклонение е най-добър? Защо „тези" се молят по такъв „странен" начин? Как може да не се яде това и това? И тъй нататък. В тази област неинформираността е най-голяма, а предразсъдъците - най-силни.

Целта на книгата не е изследователска, а информативна. Но именно с информацията, която дава, тя може да допринесе за преодоляването на предразсъдъците и стереотипите - главно към идеите и вярванията на слабо познатите религиозни малцинства. След като се запознае с интервютата, читателят сам ще си направи изводите.