Андерсен. Избрани приказки - Съст. Кристина Илиева

Андерсен. Избрани приказки
Автор: Съст. Кристина Илиева
Обем: 142 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Бриз"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-06-17
Нашата цена: 4.37 лв
 

Ханс Кристиан Андерсен е роден в град Одензе, Дания, в семейство на бедни родители - баща му е бил обущар, а майка му перачка. Още от съвсем малък той обича да слуша приказките от „Хиляда и една нощ ", които баща му му чете, както и народните приказки, разказвани му вечер от майка му и баба му и от една старица - съседка. След много години Андерсен преразказва тези приказки и с това става един от най-любимите автори на децата в целия свят.

Животът на Андерсен протича трудно. Баща му умира рано и той е трябвало да работи в шивашка фабрика. А на четиринадесет години тръгва за столицата Копенхаген, за да търси препитание и да продължи образованието си. Чак на 17 години успява да се запише в едно училище, където учи редом с малчуганите. След пет години Андерсен вече е студент в Копенхагенския университет.

В приказките на Андерсен са нарисувани картини от истинския живот, в тях има много житейска правда. Писателят горещо обича трудолюбивите хора, съчувства на бедните и несправедливо обидените. Неговата мечта е всички да бъдат щастливи, с добри сърца и сръчни ръце.

С творчеството си Андерсен донася голяма слава на своята страна. Затова в негова чест в столицата на Дания е издигнат паметник, превърнал се в символ на Копенхаген - бронзова фигура на малката русалка.

Най-авторитетната награда в света за детска литература носи името на Ханс Кристиан Андерсен.