Изповедите на Хела Хел - Уни Друге

Изповедите на Хела Хел
Автор: Уни Друге
Обем: 366 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Кибеа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-07-01
Нашата цена: 10.68 лв
 

През 1998 г. излиза „Хероин", много силен роман, който пожънва огромен успех и скоро след това се налага второ издание.

През 1999 г. следващият роман „Значението на мъжете" е весела сатира за нескончаемата неудовлетвореност на жените от мъжете, който се харесва на широка публика - както на жени, така и на мъже.

През август 2001 година е публикуван най-новият й роман „Изповедите на Хела Хел", разработващ темата на "Лолита", но с обърната конфигурация. Това е една необикновена любовна история, разголваща с много хумор, ирония и сатирична острота обсесията на епохата ни с привидности, водещи ни към разруха.

С шестте си романа, създателка на единствена по рода си неподражаема проза, Уни Друге си извоюва място сред най-известните и превеждани по света шведски авторки - наред с Фредериксон и Марклунд.

Осъдена на осем години затвор за блудство с малолетен, Хела Хел пише своите „изповеди" зад решетките. В началото на 40-те си години, преуспяваща дама от рекламния бизнес, разведена, с дъщеря на 14 години, тя има един голям проблем: харесва млади момчета - колкото по-млади, толкова по-добре. Влюбва се в Йоке, син на приятелката й Регина, която пък е лесбийка. Пътува с Йоке из Франция и Испания, впуска се вихрено в сладък живот на фона на наркотици, оргии и травестити. Дава на Йоке всичко, за което вечно недоволният и мрънкащ хлапак би могъл само да мечтае. За да стигне накрая до мъчителното прозрение, че давайки му всичко, всъщност му е отнела всичко, а за нея остава само падението. Книгата може да се нарече една съвременна „Лолита", но с обратен знак, защото половата принадлежност на главните герои е разменена и ситуацията е много по-рядко срещана, отколкото описаната от Владимир Набоков. Смята се, че този роман е типичен за шведската авторка на бестселъри: сексуалните ексцесии са описани без задръжки, тя полемизира, изненадва, противопоставя и във всички случаи нехае за общоприетите правила и норми. В действителност историята е трагична, но в нея блика и хумор на ситуациите, неминуемо разсмиващ читателя. Ако „Изповедите на Хела Хел" трябва да се определи с една дума, то е „предизвикателство". Струва си да се прочете тази книга, която стряска, плаши, отблъсква и в същото време очарова.