Съдебна практика. Трудово право. Коментар проф. д-р юрид. н. Васил Мръчков. Том 3.1. С текстовете на нормативните актове -

Съдебна практика. Трудово право. Коментар проф. д-р юрид. н. Васил Мръчков. Том 3.1. С текстовете на нормативните актове
Автор:
Обем: 440 стр.
Формат в мм.: 150х215
Издател: ИК "Сиела"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2002-07-08
Нашата цена: 15.91 лв
 

В тази книга се анализира практиката на Върховния касационен съд по прилагането на трудовото законодателство. Това определя нейните особености и специфичен облик. Те изискват да се подготви читателят за съдържанието на книгата и за начина, по който може да я ползва. Това е и смисълът на следващите бележки.

Книгата съдържа 150 решения - постановени през периода 1997-2000 г. предимно на III гражданско отделение на ВКС - отделението по трудови спорове, доколкото друго изрично не е посочено. Далеч по-голямата част от тях не са публикувани в Бюлетина на ВКС и следователно досега не са били общодостъпни или достатъчно известни. На тях се натъкнах при прочита на решенията на III г. о. на ВКС през последните четири години. Проучването на тези решения се оказа особено полезно като източник на знания, на различни правни виждания и на находчиви съображения за преценка на законосъобразността на заповеди на работодатели за неизпълнение на трудови задължения на работници и служители. Това беше и едно увлекателно „четиво" преди всичко с неизчерпаемото богатство на хипотези, които само животът в своето неповторимо разнообразие може да предложи. Пред него бледнеят и най-богатото аналитично правно въображение и многовариантно правно мислене. Стремежът беше да се подберат най-интересните решения, които се отнасят до важни въпроси на трудовото право.

Подбраните решения са разпределени в осем раздела, а именно:

I. Основни положения; II. Колективни трудови договори; III. Възникване и изменение на трудовото правоотношение; IV. Дисциплинарни нарушения и наказания; V. Имуществена отговорност; VI. Трудово възнаграждение; VII. Прекратяване на трудовото правоотношение; VIII. Трудови спорове. Те следват систематиката и поредността на правната уредба на трудовите правоотношения в Кодекса на труда.