- cells

Ипотечният пазар в България
Автор: Стефан Йотов
Обем: 60 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела "
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-07-10
Нашата цена: 2.41 лв
 

В книгата се разглежда актуалното състояние на пазара на жилищни ипотечни кредити в България, както и неговите основни проблеми и пречки за развитие.

На достъпен език са анализирани отделните параметри на този вид кредити - лихва, срок за погасяване, първоначална вноска и др., и са посочени начините и перспективите за бъдещо облекчаване на условията за ипотечно кредитиране.

Разгледани са и основните инвестиционни характеристики на ипотечните облигации - сигурност, доходност, ликвидност.

Емитирането и търговията с ипотечни облигации на българската фондова борса се очаква до края на 2001 г.

Показани са пазарните възможности на тези ценни книжа, както и положителните ефекти, които те могат да имат за развитието на капиталовия пазар, включително на жилищното ипотечно кредитиране в България.

Анализирана е връзката на първичния и вторичния ипотечен пазар с новото жилищно строителство, търговията с употребявани жилища, както и влиянието им върху развитието на националната икономика като цяло.

Книгата е интересна за ученици и студенти от икономическите специалности - финанси и кредит, застрахователно дело, осигурително дело, капиталови пазари, недвижима собственост.

Може да ползва и работещите на ипотечните и жилищните пазари - кредитни инспектори по ипотечни заеми, банкови оценители, застрахователни експерти по недвижими имоти, фондови брокери, осигурителни посредници към пенсионни фондове.

Особено полезна е и за потенциалните получатели на жилищни ипотечни кредити, инвеститори на фондовата борса, брокери на недвижими имоти, купувачи на нови или употребявани жилища.