Нови анализи на литературни творби. За обучението в 5 клас - Веселина Димитрова

Нови анализи на литературни творби. За обучението в 5 клас
Автор: Веселина Димитрова
Обем: 158 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Дамян Яков"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-09-11
Нашата цена: 4.10 лв
 

Книгата не е в наличност
Помагалото "Нови анализи на литературни творби" е предназначено за учениците от общообразователните училища. То съдържа кратки обзорни статии върху задължително обсъжданите произведения, включени в учебното съдържание по литература в 5. клас.

Сборникът има за цел да даде на учениците общи насоки и ориентири за проникновено разбиране на изучаваните текстове. Статиите очертават художествените творби като органични цялости и разкриват механизмите на тяхното емоционално въздействие. Особено подчертано е отношението към художествения текст като възпитател в нравствени добродетели.

Статиите, последвани от въпроси, имат за задача не да изчерпят възможните тълкувания на текста, а да дадат някои важни опорни точки за плодотворно размишление в часовете по литература и в самостоятелната работа на петокласниците у дома.

Макар и обзорни, статиите могат да служат за образец как се прави целенасочен, ясен и аргументиран анализ на художествена творба. Основното им достойнство е в неравнодушното, заразяващо живо отношение към литературния текст и към неговите внушения. В този смисъл сборникът е истинско "помагало" по литература, защото помага на ученика да усети най-важното — живеца на анализираната творба.