Нови анализи на литературни творби. За обучението в 6 клас - Веселина Димитрова

Нови анализи на литературни творби. За обучението в 6 клас
Автор: Веселина Димитрова
Обем: 142 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Дамян Яков"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-09-11
Нашата цена: 4.46 лв
 

Помагалото "Нови анализи на литературни творби" е предназначено за всички ученици от общообразователните училища. То съдържа кратки обзорни статии върху задължително обсъжданите произведения, включени в учебното съдържание по литература в б. клас.

Сборникът има за цел да даде на учениците общи насоки и ориентири за проникновено разбиране на изучаваните текстове. Статиите очертават художествените творби като органични цялости и разкриват механизмите на техните идейни внушения и емоционални въздействия. Особено подчертано е отношението към художествения текст като възпитател в нравствени добродетели.

Статиите, последвани от въпроси, имат за задача не да изчерпят възможните тълкования на текста, а да дадат някои важни опорни точки за плодотворно размишление в часовете по литература и в самостоятелната работа на шестокласниците у дома.

Макар и обзорни, статиите могат да служат за образец, как се прави целенасочен, ясен и аргументиран анализ на художествена творба. Основното им достойнство е в неравнодушното, живо отношение към литературния текст и към актуалността на неговите послания. В този смисъл сборникът е истинско "помагало" по литература, защото помага на ученика да усети най-важното — живеца на анализираната творба.