- cells

Програмиране с Perl DBI
Автор: Алигейтър Декарт, Тим Бънс
Обем: 363 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "ЗестПрес "
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-10-10
Нашата цена: 21.84 лв
 

Едно от най-големите предимства на езика за програмиране Perl са възможностите, които дава за обработване на големи количества данни. Затова работата с бази данни е естествено приложение на Perl и то не само за бизнесприложения, но също така и за базирани на CGI Web и Intranet приложения.

Основният интерфейс за програмиране на бази данни с Perl e DBI. Той представлява независим от вида на базата данни модул, който предлага постоянно множество от функции, без значение от вида на използваната система за бази данни - Oracle, Sybase Ingres, Informix и т.н. DBI разделя драйверите за бази данни (DBD) и използваното от програмиста API, затова с помощта на DBI всяка програма може да работи с всякакви бази данни, или дори с няколко типа бази данни едновременно.

DBI ви позволява да пишете код на Perl, който да работи с базата данни, без да се налага да се притеснявате за характерните за базите данни или платформата особености или за специфичните за дадена база данни интерфейси. Като използвате Perl и DBI, можете бързо да изградите мощни CGI скриптове, които генерират динамични уеб страници от данните, съдържащи се във вашите база данни.

За непосветените тази книга разглежда архитектурата на DBI и обяснява как се пишат базирани на DBI програми. За експертите в DBI тя разкрива тънкостите на DBI и особеностите на отделните драйвери.

Книгата разглежда следните теми:

• Обстоен поглед върху модула и неговия дизайн

• Конструиране на заявки и свързване на параметри

• Работа с манипулатори за драйвери, бази данни и инструкции

• Техники за отстраняване на грешки

• Използване на всеки от съществуващите драйвери

Освен това "Програмиране с Perl DBI" съдържа пълните спецификации на DBI.

Алигейтър има богат опит в администрирането на бази данни Oracle, написал е няколко модула за Perl и е активен член на DBI-обществото. Тим е точно човека, написал и поддържащ DBI, който освен това работи като технически директор на Ingram Group. Тяхното сътрудничество прави тази книга задължително четиво за програмиране на бази данни с Perl.