- cells

Япония. Записки на дипломата
Автор: Стоян Петров-Чомаков
Обем: 118 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Лик "
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-10-30
Нашата цена: 3.64 лв
 

Стоян Петров-Чомаков (1888-1966) е един от нашите най-добри дипломати, служил всеотдайно на България тридесет и пет години (1910-1945). Съдбата му отрежда да завърши дипломатическата си кариера като пълномощен министър в Токио през един от най-бурните и трагичните периоди в историята на Япония (1944-45). През 1947 г. като изгнаник в Брюксел той публикува в тази книга своите все още пресни впечатления и наблюдения.

След като българските читатели имаха щастието да открият в капиталния му труд „Духът на дипломацията" (2001) един много талантлив разказвач, надарен с рядко срещано изтънчено чувство за хумор и усет за комичната страна на човешкия живот, сега ще имат възможността отново да се насладят на изкуството му да съчетава концентрираната историческа информация и задълбочения политически анализ с незабравими анекдотични истории и изключително проницателни наблюдения за националния характер и душевността на японците.

Наред с това те несъмнено ще бъдат впечатлени и от контраста между описаната от автора-очевидец трагична следвоенна ситуация на разрушения, глад и мизерия в Япония и днешното й положение на водеща световна сила. От тази книга ще разберат и как това е могло да бъде постигнато.