Страданието и състраданието като категории на философията на религията - Иван Слаников

Страданието и състраданието като категории на философията на религията
Автор: Иван Слаников
Обем: 154 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-10-31
Нашата цена: 4.80 лв
 

Монографията разглежда две понятия, които са изпълнени с дълбок смисъл за зрелия в чувствата и в съзнанието си човек. Всеки познава страданието, а почти всички — и състраданието. Но може би именно поради тяхната познатост тези понятия сравнително рядко стават предмет на научен анализ.

Авторът разглежда удоволствието и страданието като антиподи на психичния живот, но разкрива и тяхната асиметричност. Страданието е по-силно откроено и релефно състояние от удоволствието. Това нюансира по съответен начин и проблемите на етиката. Минимизирането на страданието се оказва по-важен морален приоритет от максимизирането на удоволствието. По-малко да страдаме ние и нашите близки е по-важно от разширяването на допълнителните радости в нашия и техния живот.

Разкрива се мощната мотивираща сила на състраданието и състрадателността, които не могат да бъдат компенсирани от никакви абстрактно-идейни подбуди.

Съпоставят се понятията „страдание" и „зло". Подлага се на остра и аргументирана критика цинизмът на извиняващите ужасните страдания в света с някакви висши съображения. Във връзка с това се обсъждат идейните системи на оптимизма и песимизма и позициите на някои класически религии.

Изложението е емоционално и стилистично раздвижено и като се има предвид както актуалната, така и универсалната значимост на темата, книгата може да се препоръча не само на философи, етици, религиоведи, историци, антрополози, социолози, но и на значително по-широк кръг от читатели.