Клопките на Linux… и отворения код - Добри Божилов

Клопките на Linux… и отворения код
Автор: Добри Божилов
Обем: 186 стр.
Формат в мм.: 135х190
Издател: ИК "ДБ Митко"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-11-04
Нашата цена: 7.28 лв
 

В момента в глобален мащаб тече една грандиозна маркетингова манипулация. Тя се казва "софтуер с отворен код" и неин флагман е операционната система "Линукс".

Официалните послания звучат изключително примамливо и съдържат компонентите на всеобща безплатност и всеобщ достъп до високи и сигурни технологии, които могат напълно да изместят традиционните приложения, продавани срещу пари. Но погледната в дълбочина, истината се оказва малко по-различна. И "Линукс" и отвореният код, съдържат цяла серия от "подводни камъни" и прикрити слабости, които могат да навредят значително на напълно неочакващия ги потребител, радващ се иначе, че се е уредил с нещо "супер" без пари. Защото всъщност, оказва се, няма нищо без пари.

Въпреки цялата си авангардност и функционалност, и новата индустрия на информационните технологии няма да успее да опровергае максимата за "безплатния обяд" или за "евтиното-скъпо". Не успява да го направи и отвореният код, независимо, че неговите радетели го представят предимно в положителна светлина. Но всъщност, когато се разбере кои са радетелите и какво евентуално могат да спечелят от своята щедрост, става ясна и цената, която ще трябва да се плати от всеки, повярвал в тези магии...