Облигации по българското акционерно право - Камелия Касабова

Облигации по българското акционерно право
Автор: Камелия Касабова
Обем: 336 стр.
Формат в мм.: 150х200
Издател: ИК "Софи-Р"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2003-02-06
Нашата цена: 17.29 лв
 

Настоящият монографичен труд навлиза в малко изследваната проблематика на облигациите. Облигациите, наред с акциите, са основен финансов инструмент на капиталовите пазари.

Центърът на изследването са корпоративните (дружествени) облигации, емитирани от АД (респ. КДА). Проследено е емитирането на корпоративни облигации както при условията на публично предлагане, така и при условията на непублична емисия. Освен класическата разновидност на корпоративните облигации - конвертируемите облигации, са засегнати и познатите на съвременната финансова епоха нови, смесени модели на ценни книги, които носят чертите както на облигациите, така и на акциите. Като разновидност на корпоративните облигации обект на анализ са и ипотечните облигации, които се превърнаха в модерен инструмент както на акционерното, така в частност и на банковото право.

Дълбочината на научния анализ не би могла да бъде постигната без изследването на публичните облигации в тяхното многообразие - функция от позицията на емитента като субект на публичното право. Затова в монографията специално внимание е отделено на държавните ценни книги (ДЦК), емитирани във връзка с управлението на вътрешния държавен дълг, както и на брейди облигациите, издадени във връзка с преструктурирането на външния държавен дълг. Не са подминати и добилите популярност евро облигации, резултат от масовото изтегляне на брейди облигациите и преоформянето им в нови еврооблигационни или глобални емисии. Емитирането на общински облигации е разгледано като способ за финансиране на общинския бюджет, което от своя страна води до увеличаване автономността на общините и до развитие на самостоятелна регионална политика.

Многообразието на представените видове облигации предопределя и богатата нормативна уредба на изследваната материя. Наред с ТЗ и ЗЗД, специалните закони, които регламентират емитирането на облигации в качеството им на специфични инвестиционни ценни книги, са ЗППЦК и ЗИО. Нормативната уредба на публичните облигации е разпръсната в многобройни нормативни актове.

Затова, за да изгради ясната картина на облигациите, изследването търси опора в основните постулати на облигационното и общото търговско право. На търговскоправно ниво е търсено разграничението на облигациите в качеството им на ценни книги от сходни правни фигури като акциите и търговските ефекти. През призмата на облигационното право е търсено разграничението на облигациите в значението им на договор за облигационен заем с банковия влог, инвестиционния договор и договора за покупко-продажба.

Тежестта на поставената научна задача е не само да се анализират различните видове облигации, а и да се очертаят елементите от словния юридически факт, който поражда правоотношение между емитента и облигационерите. Анализирани са индивидуалните и колективните права на облигационерите в качеството им на титуляри на ценната книга.

Българската правна уредба е съпоставена с директивите на Европейската общност в тази област.

Изследвани са и нормативните решения на широк кръг национални законодателства на държави с развити капиталови пазари и е търсено както общото, така и характерното за българския регламент на облигациите.

Монографията е предназначена за юристите и икономистите, които се интересуват от материята на ценните книги и капиталовите пазари.

Изследването е съобразено със състоянието на действащото законодателство към 31.12.2002 г.