Преводна рецепция на европейските литератури в България. Том 4. Славянски литератури - Съст. Иван Павлов и колектив

Преводна рецепция на европейските литератури в България. Том 4. Славянски литератури
Автор: Съст. Иван Павлов и колектив
Обем: 476 стр.
Формат в мм.: 170х240
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Твърда подвързия
Дата на включване: 2003-02-13
Нашата цена: 12.48 лв
 

Сборникът, посветен на славянските литератури, е четвъртият поред от 8-томното изследване върху преводната рецепция на европейските литератури в България, осъществено чрез спонсорството на австрийската държавна фондация „Културконтакт" — Виена, и Център за изкуства „Сорос" — София. Очерците, поместени в 8-те тома, са написани през 1993— 1998 г. от авторски колектив, председателстван от ст.н.с. Стефан Кожухаров, тогавашен директор на Института за литература при БАН, и от Александър Миланов и Ганчо Савов, председатели на Съюза на преводачите в България в този период.

Основно изискване към авторите на очерците е да спазват културно-историческия принцип на изследване, насочващ към главните етапи в духовното развитие на България, като анализират как конкретната историческа ситуация определя подбора на превежданите творби и облика на превода им.

Разгледани са най-известните писатели от беларуската, украинската, полската, чешката и словашката литература; отделен очерк е посветен на лужишката литература. С оглед на традициите на академичния курс по славянски литератури в Софийския университет (от 1888 г.) е направен подборът на съответните литератури, включващ тяхната рецепция още преди Освобождението.