КОЛЕЛОТО ОТ ОСТРИ ОРЪЖИЯ Учение за усъвършенстване на ума - Дхармаракшита

КОЛЕЛОТО ОТ ОСТРИ ОРЪЖИЯ Учение за усъвършенстване на ума
Автор: Дхармаракшита
Обем: 176 стр.
Формат в мм.: 125х195
Издател: ИК "Шамбала"
Мека подвързия
Дата на включване: 1999-07-11
Нашата цена: 9.10 лв
 

Книгата не е в наличност
"Колелото от остри оръжия" е наречено така, защото подобно на оръжието, което разсича тялото на врага, това учение разсича двойното вкопчване в егото и в самолюбивия начин на мислене. което ни лишава от духовното освобождение.

Този текст е от тибетската категория ло-джон (обучение на ума) - обучава и подчинява нисшия ум. Даден е на индийския майстор Джово Дже Атиша (982-1054) от великия индонезийски учител Дхармаракшита.

За да унищожим сполучливо тези врагове, ние трябва да ударим точно в правилното място по начина, по който секачът, касапинът и магьосникът прилагат своето умение. Дървото тала, което расте в Източна Индия, трябва да бъде рязано точно в определена негова точка, за да бъде повалено напълно, иначе то отново ще порасте. Ако първо бъде запушен неговия воден канал, повалянето му е лесно. По същия начин. касапинът познава добре важните кръвоносни съдове на животното и просто като ги промуши може да убие лесно, докато неумелият ще причини бавна и болезнена смърт. И накрая един магьосник, добре владеещ изкуството на илюзията може да обгради дворец, с магически кръг, като само той познава точното място, откъдето може да се влезе. По същия начин този текст показва оръжието и начина, по който човек може да унищожи най-големия си враг - врага отвътре.

Съществува и окончателен, и тълкувателен Ямантака. Окончателният Ямантака е окончателното осъзнаване на мъдростта на всички Буда. Тълкувателният Ямантака е тази мъдрост на неразделното блаженство и пустота, под видимата форма на гневно божество, която е представяна в рисунки и статуи.