Антигона. Трагедия - Софокъл

Антигона. Трагедия
Автор: Софокъл
Обем: 96 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Пан"
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-03-13
Нашата цена: 3.55 лв
 

Софокъл е роден през 496 г. в Колон. Той е син на богатия Софил, собственик на оръжейна работилница, и принадлежи към знатен и влиятелен род. Получава солидно образование и рано започва да пише трагедии. Първата си победа (над Есхил) печели през 468 г. със своята тетралогия, в състава на която влиза трагедията „Триптолем".

Като богат човек, през 443 г. Софокъл заема отговорна длъжност - председател на комисията на елинските ковчежници, т. е. на съюзната хазна. В неговите задължения влизало разпределянето на данъците между съюзните държави. През 441 г. той е стратег и участва заедно с Перикъл в похода срещу остров Самос. Избирането му за стратег преданието приписва на необикновения успех на неговата трагедия „Антигена". Обаче Софокъл не проявил военен талант и претърпял поражение от самоския пълководец, философа Мелис.

В периода на Пелопонеската война, по време на развитието на демокрацията, Софокъл по всяка вероятност се присъединява към аристократическата групировка и през 411 г. бива избран в комисията на десетте пробуди, на които било възложено да изработят план за новото държавно устройство. В края на живота си той изпълнява длъжността на жрец, свързана с култа към Асклепий, а след смъртта си сам получава култ на герой под името Дексион.