Ирак - Филип Рондо

Ирак
Автор: Филип Рондо
Обем: 136 стр.
Формат в мм.: 115х170
Издател: ИК "Кама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-05-21
Нашата цена: 3.19 лв
 

Този малък труд е ново издание на книгата „Ирак", публикувана през първото тримесечие на 1979 г.. Дотогава Садам Хюсеин само присъства на иракската политическа сцена рамо до рамо до президента Ахмед Хасан ал-Бакр след баасисткия преврат през 1968 г. Но след десетилетие идва и неговият ред, да поеме властта изцяло в свои ръце.

Както можем да говорим за „Сирия на Хафез ал-Асад", така и днес бихме могли, да прибягваме до определението "Ирак на Садам Хюсеин". Ако искаме, да останем верни на стила на „Que sais-je?", не можем да не се съобразим с тази дефиниция. Запазихме първите две глави, посветени на основните географски, демографски и исторически сведения, като актуализирахме някои от тях. Другите две глави разглеждат част от проблемите на същия този „Ирак на Садам Хюсеин": вътрешни и външни, като започваме с кюрдския въпрос и стигаме до две военни предизвикателства, а именно войните с Иран и в Персийския залив.

Сравнително малкият обем на включваните в поредицата заглавия ни застави, да се ограничим в рамките на фактологията. Богатството на събитията през този бурен исторически период на Ирак ни наложи също така, да не омаловажаваме нито един от аспектите му, ако претендираме, че наистина се стремим, да разкрием „логиката на Садам Хюсеин".