- center cellpadding='3' cellspacing='3' border='0' w

Войните на Саддам
Автор: Валентин Костов
Обем: 326 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Труд "
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-06-27
Нашата цена: 6.36 лв
 

Защо от модерна светска държава Ирак се изроди в „държава разбойник"? Защо Западът, в който е тоягата, проявява двойствени разбирания и прилага двойни стандарти? Защо морковът се подава само когато има интерес?

Това са въпросите, на които тази книга се опитва да отговори.

Ирак имаше лошия шанс да му се стоварят последствията от неблагоприятни геополитически фактори. Те станаха причина на неговия лидер да се възлагат надежди да бъде новият Насър за арабската нация и едновременно с това да бъде демонизиран като най-противния диктатор в арабския свят.

Манията за величие и непобедимост постигна обратен ефект - вместо да стане лидер на арабския свят, Саддам провокира трайното присъствие на американската армия в региона, която в крайна сметка сложи край на управлението му.

Ирак отпреди пет-шест хилядолетия е люлката на човешката цивилизация. Там са възникнали Месопотамия и Асирия, там са създадени клинописното писмо, първите писани закони и са изградени две от чудесата на света: Вавилонската кула и висящите градини на Семирамида. Там са управлявали Навуходоносор, а по-късно - Саладин и Харун ар Рашид. Днес Ирак влиза в III хилядолетие с война и разрушения, с тъжния спомен за едно провалено благополучие и без ясна перспектива как ще съществува.

Заради безумията в управлението на страната мирът в Ирак през последните години взе повече жертви, отколкото двете войни в Залива. В тази страна здравеопазването е безплатно още от началото на 70-те години, а студентите получаваха образование в най-добрите университети в Европа. Днес положението е отчайващо. Леглата в болничните стаи са само с пружина и дюшек, лекарствата не достигат. Много медикаменти въобще не се внасят заради забрана от ООН, тъй като от тях може да се правят химически оръжия. От началото на операция „Пустинна буря" до наши дни детската смъртност се е увеличила с над хиляда и двеста процента. Страната, която преди осемгодишния конфликт с Иран имаше трийсет и седем милиарда долара валутен резерв, днес има над десет пъти повече дългове. По време на шестседмичната „Пустинна буря" съюзниците изсипаха над страната осемдесет и пет хиляди тона бомби - повече, отколкото Германия получи през цялата Втора световна война. В тази война като за учебник Ирак понесе щети за сто и седемдесет милиарда долара. Заради последвалите санкции умряха над един и половина милиона души.

Това бе времето на Саддам Хюсеин.