Метаморфозата и други разкази - Франц Кафка

Метаморфозата и други разкази
Автор: Франц Кафка
Обем: 208 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Фама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-11-28
Нашата цена: 10.92 лв
 

Една заран Грегор Замза се събуди в леглото след неспокойни сънища и установи, че в превъплътен в огромно насекомо... Така започва знаменитата новела на Франц Кафка "Метаморфозата", в която преобразеният герой става поради своята различност бреме и обект на срам и отвращение дори за най-близките си, чужденец в собствения си дом. Ужасяваща и абсурдна картина на отхвърлеността и вината, "Метаморфозата" се нарежда сред най-четените и с най-мощно влияние белетристични творби, въплътили страховете и кошмарите на XX век.
Сборникът включва и други блестящи разкази на Кафка, повечето от които се издават за първи път у нас.

У Кафка реалистичността на изображението непрестанно се примесва към фантастичността на фабулата и не бих могъл да кажа от какво се възхищавам повече - дали от “натуралистичното” измерение на неговия въображаем свят, който поради това става съвсем реален в очите ни, или от уверената дързост на набезите му в странността. От Кафка може да се научи безмерно много.

Андре Жид

Кафка умееше да открои скритата яркост. При него сякаш се разбулва море от слънце, където всяка вълна в струя светлина и от заслепение човек трябва да затвори очи, за да се прислони на сянка.

Макс Брод

Кафка говори за милионите и за новата житейска несгода на модерните времена; дори и днес, повече от столетие след рождението му, той като че ли остава последният върховен баснописец на свещеното и космическото у човека.

Джон Ъпдайк