Маска - center cellpadding='3' cellspacing='3' border='0' w

Маска и було: Българските маскарадни игри
Автор: Георг Краев
Обем: 300 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток Запад "
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-12-13
Нашата цена: 9.10 лв
 

Книгата е разказ, който описва как и обяснява защо българите са се маскирали. По кое време на аграрния календар са го правили, по кое време на денонощието, кои са можели да се маскират, какви представи и образи, дошли от дълбините на палеобалканската култура, са скрити зад маската на кукера или бабугера, на сирвискаря или стареца.

Ще научите и защо някогашните български ергени са играели с маска и са се предрешвали в стари женски носии, а момите - в мъжки. Книгата изяснява значенията на мъжката маска и женското було, какви отношения са ги породили и защо.

Ще узнаете, че фолклорният обреден календар е подредба на отношенията и породената от това знаковост между „небето" и „земята" и между „мъжа" и „жената".

Фолклорният обреден календар е разказ, действен разказ за "плодородието" и „грехопадението", разказ за пътя, който е било редно да изминат ергените и момите, за да им бъде позволено да вдигнат сватба. И този разказ е бил разказван с помощта на маскарадните игри, с умението да се играе с маска и с було.